Najveći američki proizvođač LNG-a traži od Bidenove administracije da ukine pravilo o onečišćenju

Cheniere Energy Inc zatražio je od Bidenove administracije da ga izuzme iz ograničenja emisija zagađivača koji uzrokuju rak. Najveći američki izvoznik ukapljenog prirodnog plina tvrdi da bi poštivanje nove uredbe dovelo do zatvaranja pogona na dulje razdoblje i ugrozilo napore zemlje da poveća opskrbu Europi, prema dokumentima u koje je Reuters imao uvid.

Zahtjev nameće neugodnu dilemu administraciji predsjednika Joea Bidena dok pokušava uravnotežiti napore da smanji zagađenje iz industrije fosilnih goriva s obećanjima pomoći europskim saveznicima da prekinu energetske veze s Moskvom zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Obustavljanje rada Chenierea moglo bi smanjiti američki LNG izvoz mjesecima ili godinama, dok bi odobravanje njegovog zahtjeva značilo nastavak stalne emisije toksičnih zagađivača u siromašne i manjinske četvrti koje je Biden obećao zaštititi. Teksaški regulatori već su Cheniereovoj masivnoj LNG tvornici na periferiji grada Corpus Christija na obali Meksičkog zaljeva odobrili prekoračenje ograničenja emisija drugih zagađivača, prema prethodnom izvješću Reutersa.

U pitanju je pravilo američkog Zakona o čistom zraku pod nazivom Nacionalni standardi emisija opasnih onečišćujućih tvari (NESHAP), koje nameće ograničenja emisija poznatih kancerogenih tvari poput formaldehida i benzena iz stacionarnih turbina s izgaranjem. Agencija za zaštitu okoliša (EPA) objavila je u veljači da će se od kolovoza pravilo primjenjivati ​​na dvije vrste plinskih turbina koje su bile izostavljene iz regulative gotovo dva desetljeća. Plinske turbine ispuštaju formaldehid i druge opasne zagađivače kroz kemijsku transformaciju koja se događa kada se metan pregrije. Oko 250 američkih plinskih turbina bit će podložno tom pravilu, prema popisu EPA-e koji je pokazao da je Cheniere jedina tvrtka za LNG koja koristi ovu vrstu turbina i čija će postrojenja biti pogođena.

Tvrtka sa sjedištem u Houstonu, koja čini oko 50% američkih isporuka ohlađenog goriva, rekla je EPA-i u nizu eleketroničkih poruka ovog proljeća da njena dva LNG postrojenja u Louisiani i Teksasu koriste jedinstveni dizajn turbina na koji se ne može lako postaviti oprema za kontrolu onečišćenja. “Dizajn Cheniereovih LNG terminala je složen, a turbine se nalaze na povišenim postoljima s ograničenim prostorom za ugradnju kontrolne opreme”, navela je Cheniereova odvjetnička tvrtka Bracewell u pismu poslanom 8. ožujka elektroničkom poštom administratoru EPA-e Michaelu Reganu. “Potencijalno nametanje značajnih troškova i operativnih poremećaja američkoj LNG industriji, u isto vrijeme kada je administracija usredotočena na stratešku potrebu Europe da prekine svoje oslanjanje na ruski plin, je kontraproduktivno”, tvrdi se.

U posebnoj elektroničkoj poruci Chenierea od 9. ožujka, poslanoj drugim dužnosnicima EPA-e, navodi se da će rad na dizajnu i inženjeringu za procjenu izvedivosti naknadne ugradnje kontrolne opreme na 62 turbine u postrojenjima vjerojatno trajati “nekoliko godina”. Tvrtka je zatražila od EPA-e da poništi svoju odluku o podvrgavanju plinskih turbina NESHAP pravilu ili izuzeće specifičnog dizajna koji koristi Cheniere, prema dokumentima. Predstavnici tvrtke kasnije su se sastali s višim osobljem EPA-e kako bi razgovarali o problemu, prema dokumentima.





EPA je potvrdila da je Cheniere, preko svoje odvjetničke tvrtke Bracewell, podnio zahtjev za oslobađanje od uredbe te da su se osoblje i dužnosnici agencije sastali s tvrtkom u ožujku i travnju kako bi o tome razgovarali. U ovom trenutku nismo donijeli odluku o ukidanju zabrane ili izdavanju izuzeća”, rekla je EPA u izjavi.

Cheniereov zahtjev mogao bi imati određenu težinu u Bidenovoj administraciji budući da je riječ o jednoj od nekolicine tvrtki koje savjetuju Bijelu kuću i radnu skupinu koja podupire Europsku uniju u razvoju plana za odvikavanje zemalja EU-a od ruskog plina. Biden je u ožujku obećao povećanje isporuka LNG-a u Europsku uniju na 50 milijardi kubičnih metara godišnje do 2030. – više nego dvostruko od količine poslane u Europu iz Sjedinjenih Država 2021. – kako bi se zamijenila ruska opskrba.

Dva desetljeća odgode





EPA je prvi put nametnula standard za stacionarne turbine s izgaranjem prema NESHAP-u 2004., ali je izdala “odgodu” kojom se privremeno oslobađaju dvije vrste plinskih turbina koje se obično koriste u energetskoj industriji nakon što su poslovne skupine zatražile da ih se izostavi iz uredbe – uz tvrdnju da je onečišćenje koje stvaraju “zanemarivo”.

EPA je zadržala tu odgodu na snazi ​​18 godina, ali nikada nije službeno uklonila turbine s popisa zbog odluke Okružnog žalbenog suda u Washingtonu iz 2007. godine u kojoj je navedeno da nema ovlasti za takav potez. U veljači 2020., nakon što su ekološke skupine zaprijetile da će tužiti agenciju zbog nedjelovanja, Bidenova EPA objavila je da će konačno ukinuti zabranu i zahtijevati od operatera da ispune standard. Prema pravilu, ove će se turbine morati uskladiti s ograničenjem emisija od 91 čestica na milijardu za formaldehid u roku od 180 dana. Ta razina za formaldehid trebala bi osigurati niže razine emisija i za druge opasne kemikalije, prema EPA-i.

Frank Maisano iz Bracewella rekao je Reutersu da Cheniere čeka službeni odgovor EPA-e na zahtjev tvrtke za oslobađanje od pravila. Ni Maisano ni Cheniere nisu željeli komentirati Reutersu zašto je tvrtka koristila dizajn turbine u svojim postrojenjima koji nije mogao lako primiti opremu koja bi mogla biti potrebna ako se ukine regulatorna zabrana plinskih turbina. U svojoj korespondenciji s EPA-om, Cheniere je rekao da su njegovi objekti izgrađeni u skladu s propisima koji su bili na snazi ​​u to vrijeme. Postrojenje Sabine Pass, koje proizvodi oko 30 milijuna tona LNG-a godišnje (MTPA – Million Tonnes Per Annum), počelo je s radom 2016., dok je postrojenje Corpus Christi od 15 MTPA počelo s radom u lipnju 2018.

Cheniere je prošlog mjeseca odobrio veliko proširenje svog pogona u Corpus Christiju kojim bi se dodalo sedam pogona za ukapljivanje za proizvodnju oko 10,5 MTPA LNG-a. Glasnogovornik Chenierea kazao je Reutersu da će tvrtka, umjesto turbina na plin, koristiti električne turbine na novim jedinicama za ukapljivanje.

 

Komentari

komentar

You may also like