Najveći francuski biznismeni došli k Putinu: velike investicije i novi poslovi

Nakon njemačkog krupnog biznisa, koji se ponovo snažno okreće Rusiji, a što je bilo vidljivo i kroz nedavno otvaranje velike tvornice Mercedes-Benza u Podmoskovlju (vidi poveznicu ispod teksta), čini se kako je red došao i na francuske poslovne ljude i tvrtke. Naravno, Francuzi su već od ranije aktivni na ruskom tržištu usprkos zapadnim proturuskim sankcijama, a poglavito njihove energetske tvrtke – Alstom, EDF i, ponajprije, francuski i svjetski div „Total“ koji je aktivan na ruskim arktičkim LNG projektima. U Rusiji sa svojom proizvodnjom djeluju i auto-brendovi Peugeot-Citroen, Renault, farmaceutski divovi Sanofi i Servier, kao i trgovački lanci Auchan, Leroy Merlin i brojne druge tvrtke.

Ali nakon godina političkih sukoba i nesuglasja (koji u međuvremenu nisu nestali), koji su snažno opterećivali gospodarske odnose dviju država, sada se sve, čini se, diže na novu razinu. Tome je, osim zajedničkih interesa, nedvojbeno pridonijela i oštra vanjska i gospodarska politika američke administracije na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom prema svojim europskim saveznicima i partnerima, ali i sve intenzivnija rusko-kineska suradnja i ulazak u Rusiju stranog kapitala iz Azije i Bliskog istoka, što neposredno prijeti poslovnim interesima ključnih zemalja Europske unije i s čime se one ne žele miriti tj. predati ih „bez ispaljenog metka“ u zamjenu za mutne geoplitičke interese svog prekooceanskog saveznika.

Dakle, u četvrtak, 18. travnja, ruski predsjednik Vladimir Putin primio je delegaciju francuskih poslovnih krugova, u kojoj su se nalazilo 16 čelnih ljudi iz velikih tvrtki, poput Renault-a, Auchan Retail-a, spomenutogTotal-a, i banaka Credit Agricole i Societe Generale.

Na sastanku se govorilo o postojanom rastu robne razmjene između dviju zemalja ali i velikom rastu francuskih investicija. Ruski čelnik je kazao kako je prošle godine robna razmjena porasla za 11% i dosegnula 17 milijardi dolara, a količina francuskih investicija iznosila dodatnih 18 milijardi dolara.

Podsjetimo, još je prošle godine, gostujući na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu, francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio kako Francuska želi postati lider po pitanju stranih investicija u Rusiju. A Putin je upravo jučer francuske biznismene i pozvao na uključenje u ruske nacionalne investicijske projekte. Pri tom je iznio i interesantan podatak, prema kojem se ove godine, prema podacima Svjetske banke, Rusija podignula za 4 mjesta po pitanju poslovne klime i vođenja biznisa, preskočivši i samu Francusku. Osim toga, Putin je rekao kako investicije moraju biti dvosmjerne i da se ruskom kapitalu isto tako mora omogućiti pristup francuskom tržištu. Pri tom je kazao i kako ruske tvrtke, vrlo bogate iskustvom i znanjem u poslovima restauracije, mogu sudjelovati i u obnovi nedavno izgorjele, čuvene pariške katedrale Notre-Dame. 

(Video) Trijumf njemačko-ruske suradnje: U Rusiji svečano otvorena velika tvornica Mercedes-Benza

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like