(VIDEO) Najveći iranski ratni brod se zapalio i potonuo pod nepoznatim okolnostima

Jutros je najveći iranski ratni brod potonuo u Omanskom zaljevu zahvaćen vatrom. Okolnosti nesreće još su nerazjašnjenje, prenosi AP.

Riječ je o brodu IRIS Kharg dugačkom 207 metara koji je služio za transport goriva i opreme drugim brodovima. Bio je pomoćni brod, a većinom je služio za pomorsko usipavanja goriva drugim brodovima i za slijetanje helikoptera.

Vatra je počela oko 2:25 ujutro, a vatrogasci su je pokušali neuspješno gasiti, prenosi iranski Fars. Plovilo je potonulo blizu iranske luke Jask, 1270 km jugoistočno od Teherana, u Omanskom zaljevu blizu Hormuškog tjesnaca.

Iranski Fars i Tasnim plovilo su nazvali “brodom za vježbu”.

Iako iz Teherana nije stiglo objašnjenje uzroka, AP piše kako je ovaj događaj jedan u nizu sličnih “nesreća”, a već nekoliko iranskih brodova je potonulo u misterioznim eksplozijama u Omanskom zaljevu. Mornarica SAD-a optužila je Iran za namjerno uništavanje svojih starijih brodova s minama koje se tempiraju i magnetom “lijepe” za brod. Iran je odbacio ovakve optužbe.

Prošle godine, tijekom vojne vježbe, projektil je slučajno pogodio plovilo blizu luke Jask i tom prilikom je poginulo 19 mornara. U 2018. je potonuo iranski razarač u Kaspijskom moru.
Komentari

komentar

You may also like