„Najveći problem vojske SAD-a nije Rusija ili Kina“

Specijalizirani američki medij The National Interest objavio je članak tamošnjeg vojnog analitičara Daniela Davisa pod naslovom „Najveći problem američke vojske nije Rusija ili Kina“

Glavna ugroza za američke oružane snage nisu Rusija i Kina, već preveliko, aktivno korištenje vojske i niska razina tehnologije, navodi autor.

SAD sada žele na bilo koji način naštetiti Kini, a također provociraju sukob s Rusijom izvođenjem vojnih vježbi nedaleko od njezinih granica, ali nikako ne poboljšavaju vlastitu sigurnost, navodi Davis. Ukoliko se netko od protivnika sada počme koristiti svemirskim oružjem kako bi uništio američke navigacijske i špijunske satelite, Washington ne može odgovoriti i izgubit će važan dio svog vojnog potencijala. Američka vlada mora prestati koristiti vojnu silu ili prijetiti njezinom primjenom za to da bi prisilila konkurente i suparnike na pristanak na njezine zahtjeve. To suparnike samo pobuđuje na jačanje istraživanja i razrade mjera za suprostavljanje.

SAD su postale majstori malih ratova i borbe protiv terorizma. Međutim, iako piše o tehnološkoj nadmoći američke vojske, također navodi kako je vojna tehnika već istrošena. Washington je upao u trilijunske dugove, kako bi financirao nepotrebne vojne operacije. Osim toga, došlo je do degradacije vojnih znanja samih vojnika.

Davis naglašava, kako SAD moraju provesti reformu i žurno obustaviti trenutačne operacije, a također i čuvati svoju vojsku. U protivnom će, zaključuje Davis, nastavak sadašnjeg stanja stvari i podrivanja američke vojske u buduće dovesti do potpunog vojnog poraza.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like