Najveći ruski opskrbljivač električne energije zaustavlja izvoz u Finsku

Rusko poduzeće Inter RAO, najveća ruska elektroenergetska tvrtka, prestat će izvoziti električnu energiju u Finsku od subote u 01:00 po lokalnom vremenu (petak u 22:00 GMT) zbog problema s plaćanjem, objavila je u petak finska tvrtka Fingrid, izvještava Reuters.

Trgovina električnom energijom uvezenom iz Rusije bit će obustavljena “za sada” zbog poteškoća u primanju plaćanja za električnu energiju, navodi Fingrid u priopćenju, pozivajući se na Inter RAO.

Finska podružnica Inter RAO-a, RAO Nordic Oy, priopćila je kako će izvoz biti obustavljen od subote, navodi se u priopćenju Fingrida, finske tvrtke za distribuciju električne energije. Finski je operater naglasio da električna mreža nije ugrožena, rekavši: “U posljednje vrijeme uvezena električna energija iz Rusije pokriva približno 10% ukupne potrošnje Finske.” Reima Paivinen, viši potpredsjednik Fingrida, rekao je: “Nedostatak uvoza električne energije iz Rusije bit će nadoknađen povećanim uvozom struje iz Švedske i pojačanom proizvodnjom struje u Finskoj.”

Podsjećamo, Rusija je najavila odgovor zbog najave Finske o pristupanju zapadnom vojnom savezu NATO-u. U četvrtak je finski lokalni medij izvijestio da bi Rusija Finskoj u petak (danas) mogla prekinuti isporuku plina. Ministar obrane Antti Kaikkonen rekao je novinarima da ne može potvrditi izvješće, dok je Kremlj rekao da je novinsko izvješće “najvjerojatnije prevara” i ponovio da je državna plinska tvrtka Gazprom i dalje pouzdan dobavljač plina. Finsko političko vodstvo najavilo je da je spremno na mogućnost obustave isporuke ruskog plina krajem svibnja zbog neslaganja s ruskim modelom plaćanja plina u rubljima.

Gubitak opskrbe plinom značio bi da Neste, Metsa i druge tvrtke iz šumarske, kemijske i prehrambene industrije trebaju pronaći alternativne izvore energije ili prilagoditi svoju proizvodnju. “Čini se da je Finska u dobroj poziciji da zamijeni ruske tokove uvozom LNG-a (ukapljenog prirodnog plina) iz drugih zemalja”, rekao je Capital Economics u bilješci za klijente. “Dakle, dok će finsko gospodarstvo biti pogođeno teže nego većina drugih gospodarstava eurozone zbog golemog gubitka trgovine s Rusijom, izravni učinak prestanka isporuke ruskog plina bio bi mali.”

 
Medij: Rusija bi u petak mogla prekinuti isporuku plina Finskoj

Komentari

komentar

You may also like