Najveći svjetski brod za polaganje podmorskih cijevi ušao u Crno more radi izgradnje plinovoda „Turski tok“

Geopolitika.News nedavno je izvjestila o početku izgradnje magistralnog plinovoda „Turski tok“, koji će jednom cijevi povezivati ruske plinske izvore s turskim tržištem, a drugom, sukladno eventualnom interesu EU, i s tržištem Južne i Jugo-istočne Europe.

Danas je pristigla vijest o tome, kako je najveći specijalizirani brod na svijetu Pioneering Spirit, namjenjen polaganju platformi i plinovodnih i naftovodnih cijevi po dnu mora, prošao morski tjesnac Bospor i kreće se brzinom od 4 čvora prema Crnom moru. Dan ranije turski blogeri, koji prate prolazak brodova tim tjesnacima, izvjestili su o njegovom prolazu kroz tjesnac Dardanelle.

Prema informacijama navigacijskog portala Marinetraffic, 2. lipnja Pioneering Spirit, koji je krenuo iz Nizozemske, mora uploviti u rusku crnomorsku luku Anapu, gdje će se priključiti već započetim radovima oko plinovoda „Turski tok“.

Podsjećamo, plinovod „Turski tok“ prolazit će kroz Crno more u duljini od 910 kilometara. Njegovu izgranju Gazprom je započeo prije desetak dana, angažirajući manji cijevopolagački brod Audacia, tvrtke Allseas. On se bavi polaganjem plinovodnih cijevi južnije od Anape, u plićim vodama, kao i izgradnjom mini-tunela koji povezuju obalu i podmorje.

Dobokovodne radove Pioneering Spirit izvodit će 40 kilometara južno od Anape, gotovo do same turske obale, a njegova tehnička opremljenost omogućuje polaganje cijevi na dubini mora od čak 4 kilometra. Ta dubina na trasi plinovoda „Turski tok“ iznosit će od 600-2000 metara ukupne trase.

Nosivost broda iznosi 48 tisuća tona, što omogućuje premiještanje manjih platformi. Brod u jednoj turi može na palubi nositi čak 27 tisuća tona cijevi, a posadu čini 571 osoba. Pioneering Spirit dvostruko brže polaže cijevi od spomenutog broda Audacia. Cijena njegovog jednodnevnog najma iznosi 250-300 tisuća eura. Njegov posljednji posao bila je demontaža platformi na Sjevernom moru.





Podsjećamo, u prosincu prošle godine i u veljači 2017. godine, tvrtka Allseas sklopila je ugovor s tvrtkom kćeri Gazproma South Stream Transport B.V. za izgradnju dvaju cjevovoda „Turskog toka“. Posao mora biti završen u 2019. godini.

http://geopolitika.news/analize/zoran-meter-eu-energetske-brige-pocela-izgradnja-plinovoda-turski-tok/.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like