Najveći uspjeh talibana do sada: pao je Kunduz

Jedna po jedna regionalna prijestolnica Afganistana padaju u ruke talibana. U samo tri dana, pala su četiri grada koja su administrativna središta nekih od afganistanske 34 provincije. Prvo je pao Zaranj uz granicu s Iranom, pa Šebergan na sjeveru zemlje. Iako je SAD podigao bombardere i leteće topovnjače iz Katara, čini se da je američka pomoć iz zraka previše zaposlena obranom Herata i Laškar Gaha.

Jutros je pao šesti najveći grad u Afganistanu, Kunduz i time talibanima donio najveću vojnu pobjedu od kada se američka vojska počela povlačiti. Riječ je o gradu koji nije toliko daleko od Kabula. Nalazi se 300 km sjeverno od sjedišta proameričke vlade. Kunduz ima oko 370 tisuća stanovnika i bitna je točka na trgovačkim rutama, a autocestom je spojen s Kabulom. Kunduz nije samo bitna tranzitna točka legalne trgovine, već kroz njega prolazi dobar dio heroina i opijuma preko granice s Tadžikistanom, pa za centralnu Aziju i naposljetku Europu, piše BBC. Sve uključene interesne skupine znaju koliko je opijumski mak unosna grana gospodarstva u Afganistanu. Kunduz predstavlja i grad koji ima funkciju “vrata” prema sjeveroistočnoj regiji bogatoj mineralima.

U gradu Kunduzu patroliraju talibani, a snage afganistanske vlade su se povukle u obližnju zrakoplovnu luku. Talibani su u Kunduzu zauzeli zgradu pokrajinske vlade i sve zgrade policije. Nažalost, na snimkama se vidi kako je jutros gorjelo mnogo objekata glavne dvije tržnice Kunduza. Talibani su i okačili svoju zastavu na glavni trg grada, prenosi New York Times.

Talibani su zauzeli još jednu administrativnu prijestolnicu danas: grad Sar-e Pol istoimene regije. Značajno je da su sva četiri grada smještena u pograničnim regijama. Talibani su rano počeli zauzimati granice jer znaju da će ima carinski namet i kontrola graničnih prijelaza donijeti prijeko potrebne financije.

Komentari

komentar





You may also like