Najveći vojni proračuni u 2020. godini

U najnovijem izvješću Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stockholmu (SIPRI)., u 2020. godini vojna potrošnja svih zemalja svijeta oborila je još jedan rekord: nadvisila je 1,98 bilijuna dolara. Više od trećine ovog iznosa odnosi se na Sjedinjene Američke Države. 

Studija ovog uglednog instituta pokazuje kako je 2020. godine vojna potrošnja u svijetu bila 2,6% veća nego godinu dana ranije. Pet zemalja činilo je 62% ukupne svjetske vojne potrošnje. Lidersku poziciju, kao i uvijek, zauzimaju Sjedinjene Države (778 milijardi dolara). Slijede ih Kina (252 milijarde dolara), Indija (72,9 milijardi dolara), Rusija (61,7 milijardi dolara) i Velika Britanija (59,2 milijarde dolara). Istodobno, na Sjedinjene Države odnosi se čak 39% svjetske vojne potrošnje.

Analitičari SIPRI-a navode još jedan zanimljiv podatak: vojna potrošnja u prošloj godini povećala se za 2,6%, dok se BDP smanjio za 4,4%.

„Udio vojne potrošnje u BDP-u – takozvani vojni teret – dosegao je 2,4% u 2020., u odnosu na 2,2% u 2019. godini. To je bio najveći porast vojnog tereta na godišnjoj razini od globalne financijske i ekonomske krize 2009. godine”, objavio je švedski institut.

Prema navedenoj studiji, pandemija nije imala značajnog utjecaja na globalnu vojnu potrošnju 2020. godine.

Dodali bismo: kao što niti toliko proklamirana „zelena energetska agenda“, ovi ili oni klimatski summiti, klimatski sporazumi i što sve ne, nemaju baš nikakvog učinka na nastavak enormnog korištenja fosilnih goriva za vojne potrebe. Vojske, njihovi manevri, vojne vježbe i vojne operacije – u golemim iznosima nadvisuju dozvoljene emisije CO2 i drugih štetnih tvari u okoliš u nemjerljivo kraćem vremenu u odnosu na sve ostale potrošače.





Da ne govorimo u odnosu na obične ljude i njihovo korištenje benzinskih i dizel automobila (što se tretira gotovo kao grijeh i ekološka „neosvješćenost“ koja graniči s primitivizmom), prema kojima se primjenjuje sustavna snažna propaganda o nužnosti prijelaza na hibridna ili električna vozila, korištenje štednih žarulja u kućanstvima, nejedenje govedine i što sve ne.

Licemjerje u službi krupnog biznisa i „šačice“ moćnika ovoga svijeta  – i ništa više.

 





 

Komentari

komentar

You may also like