Najviša cijena zlata u povijesti!

Cijena zlata po prvi put u povijesti previsila je 2000 dolara za uncu (31,1 gram) 31. srpnja 2020. g. Tada je, pod utjecajem vijesti iz SAD-a o nikada u povijesti zabilježenom padu američkog BDP-a u drugom tromjesečju od čak 32,9%, počeo i nagli rast cijena zlata.

Međutim cijena ovog dragocjenog metala nastavlja vrtoglavo rasti već dva dana za redom. U utorak, 4. kolovoza, najviša cijena zlata iznosila je 2000,25 dolara za uncu, prema navodima njujorške burze Comex, da bi već danas, prema podacima te iste burze, iznosila 2045 dolara. Istodobno rastu i cijene dionica i nafte.

Rast cijene zlata odvija se brže od prognoza analitičara. Tako su u rujnu prošle godine prognoze govorile kako će zlato cijenu od 2000 dolara za uncu dosegnuti u slijedeće do dvije godine (analitičari City-ja).

Prema navodima Svjetskog vijeća za zlato (World Gold Council, WGC) – rekordne cijene i potražnju za tim plemenitim metalom osiguravaju samo investitori a na zlatari i središnje banke. Upravo investitori kupuju zlato u nadi da će se njegova cijena povećati nakon novog ubrizgavanja najmanje 1 trilijun dolara od strane američke Središnje banke kao potpora niskim kamatnim stopama i za pokretanje rasta gospodarstva. Naime FED je u srijedu, 29. srpnja, nakon spomenutog rekordnog pada američkog BDP-a zadržao nisku kamatnu stopu na razini od 0-0,25% godišnje treći put od smanjenja u proljeće 2020.g. na vrhuncu pandemije. Pritom je obećao ubrizgavati novac u ekonomiju.

U prvoj polovici godine cijena zlata porasla je za 26% na godišnjoj razini – na maksimium u zadnjih 8 godina. A 23. srpnja dosegnut je 9-ogodišnji maksimum od 1870 dolara za uncu. Nakon toga cijena zlata još je nekoliko puta obarala rekorde ali nije prelazila povijesnih 2000 dolara za uncu sve do sada.

Cijene zlata obaraju rekorde! Raste potražnja za plemenitim metalima





 

Komentari

komentar





You may also like