Najviši dužnosnici Poljske optužili SAD za “sebičnost” po pitanju “Sjevernog toka 2”

Nakon što je jučer bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na svom facebook profilu kritizirao američko-njemački sporazum o Sjevernom toku 2, to su učinili i najviši aktualni poljski državni dužnosnici. Ali najprije se podsjetimo što je kazao prethodni ukrajinski čelnik:

“Umjesto jednog izazova, koji je do sada bio sam Sjeverni tok 2, sada dobivamo dva – dodano je američko-njemačko razumijevanje. Ako se prisjetimo i ruskog agresora, tada situacija izgleda prilično prijeteća”, kazao je Porošenko i dodao kako se Ukrajina “drži u čeličnom stisku sa svih strana” i da ju se primorava prihvatiti sporazum između Njemačke i Sjedinjenih Država u nedostatku “stvarno pouzdanih, pravno obvezujućih” jamstava za samu Ukrajinu. Izjavio je i kako je Sjeverni tok 2 “prijetnja Ukrajini, Ujedinjenoj Europi i cijelom transatlantskom jedinstvu”, ali da je to “zaboravljeno u Berlinu i Washingtonu“.

A evo što su na tu temu izjavili poljski premijer Mateusz Morawiecki i predsjednik te zemlje Andrzej Duda.

„Izražavam svoje neodobravanje što su naši saveznici sebično pristupili izgradnji ovog plinovoda. Od samog početka, kad se rodila ova ideja, pokušali smo uvjeriti naše američke i europske saveznike da ovaj projekt pomaže Rusiji da se naoruža. Rusija je zemlja koja je vrlo snažno naoružana, ima mnogo prilika u tom pogledu, pa smo od samog početka mislili da je to bio pogrešan projekt”, kazao je Morawiecki. Dodao je kako je “promjena američkog stava prema Sjevernom toku 2 za 180 stupnjeva bila iznenađenje”.

Andrzej Duda je u intervjuu za poljsku agenciju PAP izjavio slijedeće:

“Sporazum Njemačke i Sjedinjenih Država smanjuje sigurnost značajnog dijela Europe, uključujući i brojne zemlje EU. Nažalost, ovo podsjeća na resetiranje s Rusijom 2009. godine, što je utjecalo na naknadnu agresivnu politiku Rusije i, kao rezultat, na tragediju Ukrajine.”





Dvojica najviših poljskih dužnosnika optužuju Sjedinjene Države i Europsku uniju za “egoizam”.

Komentari

komentar





You may also like