Nakon apela za pomoć, ODKB odlučio poslati vojne snage u Kazahstan

Vijeće Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti – ODKB (engl.  Collective Security Treaty Organisation – CSTO) odlučilo je poslati Zajedničke mirovne snage ODKB-a u Republiku Kazahstan na ograničeno vrijeme kako bi se stabiliziralo i normaliziralo stanje u ovoj zemlji. To je izjavio premijer Armenije Nikol Pashinyan, koji je trenutačni rotacijski predsjednik Vijeća ODBK-a.

Tajništvo Organizacije primilo je apel iz Kazahstana za pomoć. Zemlja gleda na trenutačno stanje kao na “invaziju banditskih grupa obučenih u inozemstvu”, rekao je 6. siječnja glasnogovornik CSTO Vladimir Zainetdinov.

Kazahstan je, prema njegovim riječima, obavio konzultacije s članovima Vijeća kolektivne sigurnosti CSTO-a i uputio “apel čelnicima država članica CSTO-a da pruže vojnu pomoć Republici Kazahstan”. Mirovni kontingent će biti poslan u zemlju.

Kako je precizirao Zainetdinov, donesena je odluka o slanju Kolektivnih mirovnih snaga ODKB-a u Kazahstan na ograničeno vrijeme kako bi se stabilizirala i normalizirala situacija u zemlji.

Premijer Armenije Nikol Pashinyan izjavio je:

“U vezi s apelom predsjednika Republike Kazahstan Kassym-Jomart Tokayeva, i s obzirom na prijetnju nacionalnoj sigurnosti i suverenitetu Republike Kazahstan uzrokovanu, između ostalog, vanjskim uplitanjem, Vijeće CSTO, u skladu s člankom 4. Ugovora o kolektivnoj sigurnosti, donijelo je odluku o slanju Kolektivnih mirovnih snaga ODKB-a u Republiku Kazahstan na ograničeno vrijeme radi stabilizacije i normalizacije situacije u ovoj zemlji.“
Podsjećamo da je kazahstanski predsjednik Kasym-Zhomart Tokayev održao sastanak Vijeća sigurnosti svoje zemlje i uputio novi apel u kojem je naveo potrebu traženja vojne pomoći od partnera iz CSTO-a u svezi sa stanjem u Kazahstanu.

CSTO uključuje Rusiju, Armeniju, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje ili na poveznici ispod teksta.

Revolucija u Kazahstanu! Sukobi s policijom, pala vlada, uvedeno izvanredno stanje

Komentari

komentar
You may also like