Nakon četiri godine Big Ben se vraća u funkciju

Big Ben oglasit će se u ponoć, 31. prosinca s 12 udaraca zvona koji će označiti početak nove godine, piše na internetskim stranicama britanskog parlamenta.

Ovo je prvi takav događaj nakon više od četiri godine: Big Ben posljednji je put zazvonio 21. kolovoza 2017. godine, kada je počela obnova.

31. prosinca će i prvi put od početka obnove biti otkrivene sve strane s kazaljkama. Restauracija je napravljena kako bi se sat zaštitio od prašine i čestica, čime je napravljen najveći restauratorski pothvat u 160 godina otkad je Big Ben izgrađen. Novogodišnja će se zvonjava napraviti privremenim mehanizmom s elektromotorom, a originalni ručni mehanizam bit će vraćen početkom 2022. godine.

Big Ben nadimak je velikog zvona unutar sata na sjevernom dijelu Westminsterske palače u Londonu, iako isto to ime daju satu i tornju. Big Ben je najveći četverostrani sat koji zvoni i treći najviši satni toranj na svijetu. Nalazi se pod zaštitom UNESCO-a kao dio Westminsterske palače. Tijekom Drugog svjetskog rata njemački bombarderi gađali su Westminstersku palaču i time su oštetili dva sata i pojedine dijelove krova. Big Ben je simbol Londona i Ujedinjenog Kraljevstva. U anketi BBC-ja, proglašen je za najpopularniju znamenitost u UK.

Komentari

komentar





You may also like