Nakon jednotjedne protestne blokade otvoren ključni most na granici SAD-a i Kanade

Najvažniji kanadsko-američki granični prijelaz otvoren je kasno sinoć, gotovo tjedan dana otkako su ga blokirali vozači kamiona prosvjedujući protiv mjera u pandemiji zbog čega je policija krenula u akciju uklanjanja blokade, piše Reuters.

Blokada mosta Ambassador, kojim se preveze gotovo 25 posto trgovinskog prometa između dviju zemalja, poremetila je poslovanje u najvećoj ekonomiji svijeta te primorala automobilsku industriju i SAD-a i Kanade da smanje proizvodnju.

Kanadski prosvjedi nadahnuli su demonstrante na slične blokade konvojima u Francuskoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Australiji i na Novom Zelandu. Neki američki vozači kamiona razmišljaju o tome da i sami počnu sličan prosvjed u ožujku. “Most Ambassador sada je potpuno otvoren, ponovno je omogućen slobodan protok trgovine između Kanade i SAD-a”, objavila je tvrtka Detroit International Bridge Company.

Na Twitteru su kanadske granične službe potvrdile otvaranje prometnice, ali i savjetovale da se “ne putuje tim pravcem ako to nije nužno”.  Kanadska policija je, na temelju sudskog naloga od petka, počela uklanjati blokadu u subotu i uspješno raščistila najveći dio, no neki su prosvjednici ostali. U nedjelju je policija pojačala svoje snage s više od 50 vozila, uključujući autobuse i blindirane automobile i do večeri je oslobodila prolaz. Do nedjelje, prema policijskim podacima, privedeno je između 25 i 30 prosvjednika.

Kanadski premijer Justin Trudeau istaknuo je da “sukob mora prestati”, no u zemlji je izložen kritikama i s jedne i s druge strane. Dio mu zamjera što nije djelovao odlučnije i brže uklonio blokadu. Strana koja je naklonjena prosvjednicima tvrdi da je Kanada jedna od najrigoroznijih što se tiče pandemijskih mjera. Sami premjer je pobjegao izvan glavnog grada s obitelji kada su prosvjedi krenuli, a navedeni su “sigurnosni razlozi”kao objašnjenje.

Kanadski pokret prozvan u početku “konvoj slobode”,  započeo je prije dva tjedna i bio je isprva usmjeren protiv odluke po kojoj se vozači kamiona moraju cijepiti ako žele prijeći granicu s SAD-om. No, ubrzo se prometnuo u prosvjede protiv epidemioloških mjera i protiv kanadske vlade. Ottawa je bila epicentar prosvjeda. U subotu je policija objavila da je još oko 4000 prosvjednika okupiralo središte grada treći vikend zaredom. Atmosfera među sudionicima pokreta bila je gotovo slavljenička uz glazbu, ples i trubljenje. Vlasti u Ontariju su zbog buke i prometne blokade proglasile izvanredno stanje, a sud je u petak donio nalog za okončanje blokade.

Kanadska poruka proširila se i svijetom umornim od mjera ograničenja u pandemiji. U Parizu u subotu policija je odgovorila suzavcem na prosvjednike te ispisala stotine prekršajnih kazni u nastojanju da rastjera konvoje koji su se slijevali u prijestolnicu iz čitave Francuske. Vozila u Nizozemskoj blokirala su grad Den Haag oponašajući kanadski model.  U Švicarskoj su stotine prosvjednika marširale u Zurichu prosvjedujući protiv ograničenja, a nekoliko tisuća drugim okupilo se na protuprosvjedu, prenijeli su švicarski mediji. U Australiji je oko 10 000 prosvjednika marširalo glavnim gradom Canberrom protiv obveze cijepljenja, a u Novom Zelandu su aktivisti, također protivnici cijepljenja, kampiraju danima blizu zgrade parlamenta.

Komentari

komentar

You may also like