Nakon jučerašnjeg napada na UAE, arapska koalicija odgovorila napadima na Jemen

Arapska koalicija počela je zračne napade na jemensku prijestolnicu Sanu koju nadziru pobunjeni pokreta Huti kao odgovor na smrtonosne napade jučer na Abu Dhabi, a koje su osudili UN i Zapad, piše Reuters.

“Počinju zračni napadi na Sanu i oni su odgovor na prijetnju te naša vojna dužnost”, napisali su iz vlade Saudijske Arabije koja predvodi Arapsku koaliciju, a prenosi SPA, službena novinska agencija Saudijske Arabije.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su član arapske vojne koalicije pod saudijskim zapovijedanjem koja od 2015. intervenira u Jemenu, gdje pomaže vladinim snagama u ratu s pobunjenicima Huti pokreta koje podupire Iran. Jučer su Hutiji napali UAE koji nije toliko blizu Jemena, točnije glavni grad Abu Dhabi. Tri kamiona cisterne eksplodirala su tijekom dana blizu spremnika za skladištenje naftne kompanije u Abu Dhabiju, pri čemu su poginuli Pakistanac i dvojica Indijaca, objavila je službena emiratska agencija WAM, dodajući da je “šest osoba ozlijeđeno”. Napad je vrlo vrjerojatno izveden dronovima. Ovakav napad nije čest kao što su česti napadi Huti pokreta na susjednu Saudijsku Arabiju.

Zračni napadi arapske koalicije koju su uslijedili kao odgovor do sada su usmrtili 14 osoba u zgradi u jemenskom glavnom gradu Sani, rekli su stanovnici jutros. Koalicija je također rekla da je presrela osam dronova koji su u ponedjeljak krenuli prema Saudijskoj Arabiji.

Rano u utorak, koalicija je rekla da je započela zračne napade protiv uporišta i kampova u Sani koji pripadaju Hutijima, rekli su saudijski državni mediji. Napadi na Sanu najsmrtonosniji su od 2019. godine.

Napadom je ciljan je dom bivšeg vojnog dužnosnika. Ubijen je on, njegova supruga, 25-godišnji sin, drugi članovi obitelji i neidentificirne osobe, prenijeli su Reutersu medicinski izvori i stanovnici. Koalicijski napadi diljem grada usmrtili su ukupno 20 osoba, napisao je na Twitteru zamjenik ministra vanjskih poslova administracije Hutija, koji drže veći dio sjevernog Jemena. Ovakva eskalacija sukoba na Arapskom poluotoku zasigurno neće pomoći pregovorima između Irana i Zapada oko nuklearnog sporazuma, ali neće ni doprinijeti regionalnoj stabilnosti.





Komentari

komentar

You may also like