Nakon napada SAD-a na Siriju, incident s izraelskim brodom u Omanskom zaljevu

Nakon što su američki zrakoplovi, po prvi put nakon dolaska na čelo SAD-a predsjednika Joe Bidena, prije dva dana izveli napad na proiranske snage na istoku Sirije, uz granicu s Irakom, došlo je do naglog rasta napetosti na Bliskom istoku. Prema navodima medija Breaking Defense, u ovom su napadu sudjelovali američki lovci F-15, vjerojatno iz baza u Jordanu, nakon čijeg je djelovanja došlo do incidenta s izraelskim trgovačkim brodom u Omanskom zaljevu (spaja Arapsko more s Perzijskim zaljevom, a sa zapada ga  nadziru UAE i Oman a s istočne strane Iran i Pakistan, vidi sliku ispod, op. GN.).

Radi se o izraelskom brodu MV Helios Ray koji je plovio pod zastavom Bahama, u vlasništvu Ramija Ungera, jednog od najvećih uvoznika automobila u Izraelu, koji je, prema početnoj verziji naišao na morsku minu. Međutim, postoji i verzija da je na njega mogao biti izvršen i tajni raketni udar.

Kontejnerski brod, koji je prevozio teret iz saudijske luke Dammam u Singapur, pretrpio je ozbiljnu štetu, zbog čega se bio primoran vratiti u Saudijsku Arabiju.  Žrtava nije bilo.

Izraelski  pak izvori navode kako prvi znakovi upućuju na “napad koji je pokrenuo Iran, a izveo ga je jedan od njegovih opunomoćenika u regiji”.

Još uvijek nema pouzdanih podataka o tome što se dogodilo, a američka V. flota sa sjedištem u Bahreinu pomaže Izraelu u istrazi ovog incidenta.
Komentari

komentar

You may also like