Nakon Njemačke, manje ruskog plina stiže i u Francusku i Italiju

Ruski Gazprom prekinuo je isporuke plina Francuskoj i Italiji, samo dan nakon što su njihovi čelnici bili u Kijevu kako bi službeno podržali nastojanja Ukrajine za pridruživanje EU, prenosi Politico.

Takav scenarij mogao bi poremetiti planove EU da poveća zalihe prije sljedeće zime. Francuski operater plinske mreže GRTgaz izjavio je danas da od srijede nisu primili ruski plin preko Njemačke. Talijanska državna energetska tvrtka Eni priopćila je da će u petak, trećeg dana manjka u isporukama, da je primila samo polovicu od traženih pošiljki.

Njemačka je u srijedu izvijestila o oštrom smanjenju opskrbe podmorskim plinovodom Sjeverni tok, a Gazprom je rekao da je protok iznosio 67 milijuna kubičnih metara dnevno umjesto dotadašnjih 167 milijuna kubnih metara. Njemački kancelar Olaf Scholz boravio je u četvrtak u Kijevu zajedno s Emmanuelom Macronom i Mariom Draghijem kako bi pokazao potporu Ukrajini. Italija dobiva oko 40 posto plina iz Rusije, dok Njemačka dobiva trećinu. Francuska, koja ima pristup terminalima za uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG), dobiva oko petinu svoje opskrbe iz Rusije.

Gazprom je za manji protok okrivio radove na održavanju kompresorskih stanica cjevovoda i nevoljkost Kanade da vrati ključnu opremu zbog sankcija nametnutih Rusiji. No, njemački vicekancelar Robert Habeck odbacio je to objašnjenje i nazvao smanjenje pošiljke “političkom odlukom”. Talijanski premijer Mario Draghi rekao je: “Mi i Njemačka i drugi vjerujemo da su to laži.”

Rusija upozorava da bi smanjenje isporuke plina moglo biti još gore. “Ne isključujem da će ove godine biti ozbiljnih problema na europskom tržištu, posebno za vrijeme jesensko-zimskog razdoblja”, rekao je danas ruski potpredsjednik Vlade Aleksander Novak, prenosi Interfax. Posljednjih tjedana ruski Gazprom je prekinuo isporuke plina Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Danskoj nakon što su tvrtke u tim zemljama odbile zahtjeve Kremlja da plate u rubljima.

Novak je rekao da je 90 do 95 posto preostalih inozemnih kupaca Rusije pristalo na shemu plaćanja u rubljima. Manji protok plina mogao bi ugroziti planove EU-a za brzu izgradnju i nadopunu skladišta plina uoči zimske sezone grijanja. EU je pristala na cilj punjenja skladišta do 80 posto do 1. studenog s ciljem šireg programa okončanja ovisnosti EU-a o ruskoj energiji. Ukupna popunjenost europskih skladišta plina je 52 posto, priopćio je GRTgaz. Njemačka skladišta plina popunjena su oko 55 posto, talijanska 52 posto, a francuska 56 posto, dok druge zemlje poput Poljske kažu da su njihove razine na 95 posto.





“Točka pritiska je na nadolazećoj zimi. Putin to zna. Sada će imati maksimalnu moć. Stoga Rusija smanjuje isporuke”, rekao je energetski analitičar Tim Ash za Politico. Stoga se zemlje EU trude pronaći druge dobavljače. Francuski GRTgaz rekao je da su se protoci kroz cjevovode koji ih povezuju sa Španjolskom uvelike povećali. Isporuke LNG-a također su porasle za 66 posto u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje 2021., navodi se u priopćenju. Međutim, tvrtka je upozorila da su terminali za uvoz LNG-a sada “blizu svog tehničkog maksimuma”, što znači da su blizu gornje granicu za uvoz. Ako se stanje ne popravi, onda je GRTgaz rekao da će biti prisiljen izdati nacionalno upozorenje kojim se potiče smanjena potrošnja plina. Njemačka već poziva ljude da koriste manje plina.

“Spremni smo pokriti punu europsku opskrbu plinom”, rekao je Novak za Rossiya-1 i zaključio: “Ali naravno, potrebno je stvoriti ekonomske uvjete, a ne politikom zatvarati opskrbu”.

Komentari

komentar





You may also like