Nakon odbijanja napada na Herson Rusi planiraju ofanzivu na Nikolajev, Odesu i Dnjepropetrovsk

Kirill Stremousov, zamjenik čelnika proruske lokalne administracije regije Herson, izjavio je za ruski medij RIA Novosti slijedeće:

“Nakon odbijanja napada na Herson, planiramo pokrenuti protuofenzivu na Nikolajev (ukr. Mikolajiv), Odesu i Dnjepropetrovsk (ukr. Dnipro).”

Ovdje bismo dodali kako su ovakve riječi ipak preuranjene iako ih se ne smije ignorirati. Naime, još je teško govoriti o tome čime će rezultirati spomenuta ukrajinska ofanziva jer se, čak i prema utjecajnim ruskim analitičarima, njezina glavnina očekuje idući tjedan.

Jučerašnjom uredbom ruskog predsjednika Vladimira Putina, koje je prema žurnom postupku potvrdilo Vijeće Federacije, uvedeno je ratno stanje u regijama Herson i Zaporožje, Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici – ukrajinskim teritorijima koji su nedavno, nakon referenduma, priključeni u sastav Ruske Federacije. Zapad i Ukrajina taj čin smatraju ništavnim i navode kako ga nikad neće prihvatiti, ali on, bez obzira na sve, predstavlja novi i dramatični geopolitički čimbenik koji će imati dalekosežne posljedice za daljnji razvoj vojnog i političkog stanja ne samo u Ukrajini.

Proruski vršitelj dužnosti guvernera regije Herson Volodimir Saldo najavio je organizirano uklanjanje civilnog stanovništva s desne na lijevu obalu Dnjepra. Prema njegovim riječima, to je nužno za stvaranje obrambenih utvrda.

Regionalna vlast navodi kako Kijev gomila snage za veliku ofenzivu, a da je Rusija  formirala vojnu skupinu s ciljem odbijanja napada.





Prije dva dana,18. listopada, zapovjednik ruskih Združenih snaga u zoni specijalne vojne operacije general Sergej Surovikin izjavio je da situacija u smjeru Hersona nije jednostavna i da zapovjedništvo ne isključuje donošenje “teških odluka”, prenosi RIA Novosti. Koje su to, nije precizirao.

Kako javlja isti medij, pozivajući se na ukrajinske izvore, zračna uzbuna jutros je proglašena u regijama Kirovograd, Poltava, Čerkasi, Odesa i Mikolajiv, a u gradu Milokajivu i okolici čuju se i eksplozije.

Komentari

komentar





You may also like