Nakon porasta – opet pad cijena nafte!

Početno povećanje cijena nafte, prouzročeno naglim i dramatičnim pogoršanjem sigurnosnog stanja u Perzijskom zaljevu nakon subotnjih napada dronovima na najveća saudijska naftna postrojenja (rafinerije) na istoku zemlje, nije dugo trajalo. Već danas je došlo do njihovog pada i do 6% tj. za 3 dolara.

Razlog je bila objava Saudijske Arabije da će remont jedne od dviju napadnutih rafinerija trajati nekoliko tjedana tj. manje nego što su očekivali tržišni igrači. Na taj način Saudijci će relativno brzo opet moći uspostaviti proizvodnju nafte i na tržište plasirati 5,8 milijuna barela dnevno, od čega (budući da je dosta toga na postrojenjima ostalo neoštećeno) 3 milijuna barela dnevno mogu vratiti na tržišta već tijekom idućih nekoliko dana.

I dok analitičari daju strašne prognoze, a redovito ih prate mediji s izjavama o cijeni nafte koja će dosegnuti 100 dolara za barel, stvarnost se na kraju pokazala posve drukčijom.

Danas će pozornost sudionika tržišta biti s Bliskog istoka puno više usmjerena na zasjedanje američkog Federalnog rezervnog sustava, na kojem se očekuje snižavanje kamatnih stopa. A u posljednje je vrijeme pojačana vjerojatnost očuvanja dosadašnje monetarne politike (inače, predsjednik SAD-a Donald Trump ranije je tražio snižavanje tečaja dolara, a kako to čini Kina (i ne samo ona) radi stimuliranja svoga izvoza).

 

Komentari

komentar





You may also like