Nakon požara, Tursku zahvatile razorne poplave u kojima je poginulo 27 ljudi

Poplave, suše, požari i vrućine izazivaju ove godine ogromne materijalne štete i odnose ljudske žrtve diljem svijeta. Turska se još nije oporavila od požara na jugu zemlje. U skoro 300 požara početkom ovog mjeseca stradalo je preko 3000 zgrada i kuća, umrlo je 8 ljudi, ranjeno je skoro 700.

Sada su Turku zahvatile razorne poplave na sjeveru zemlje u regijama uz Crno more. U regiji Kastamonu poginulo je do sada 25 ljudi, dok je dvoje poginulo u regiji Sinop. Voda je uništila nekoliko zgrada i najmanje 5 mostova. Stotine vozila “otišlo” je nizvodno. Najmanje 330 sela je bez struje, prenosi Al Jazeera.

Turska služba za hitna stanja i elementarne nepogode (AFAD) izvijestila je kako je 1700 ljudi evakuirano s krovova helikopterima i plovilima. Većina njih je smještena u studentskim domovima koji su prazni tijekom ljetnog raspusta. Voda je došla do krovova mnogih kuća. Na sreću, obilne oborine bi trebale prestati do kraja današnjeg dana prema prognozi.

Predsjednik Erdogan izrazio je sućut obiteljima poginulih i rekao kako su ovo “najgore poplave u Turskoj povijesti”, prenosi AA. Najavio je posjetu pogođenim područjima. Ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli upozorio je da se regija suočava s “katastrofom kakvu nismo vidjeli 50 ili 100 godina”.

Ipak, dio stanovništva nije zadovoljan reakcijom službi ni vlade. Tvrde da su upozoreni da maknu vozila, ali nitko nije spomenuo da im mogu biti ugroženi domovi ili životi. “Rekli su nam da preselimo automobile, ali nisu nam rekli da spasimo sebe ili svoju djecu. Da jesu, povela bi obitelj i otišla za pet minuta. Nisu nam ni rekli da se rijeka izlila”, rekla je jedna starija žena za DHA.

Prije samo nekoliko dana UN je objavio IPCC analizu nekoliko tisuća znanstvenika koji tvrde da Zemlju čeka sve više ovakvih nepogoda uslijed klimatskih promjena. Također, tvrde da više nije moguće zadržati povećanje globalne temperature unutar 1.5 C u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što je bio cilj Pariškog sporazuma iz 2015.





Komentari

komentar

You may also like