Meral Aksener turska turkey

Nakon pucanjave u Istanbulu, opozicija okrivljuje Erdogana za nasilje u predizobrnoj kampanji

U petak su ispaljeni meci na ured turske oporbene stranke u Istanbulu, a njezina je čelnica je optužila predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da svojom retorikom potiče nasilje. Oružani napad usmjeren na ured stranke IYI izazvao je oštre kritike njezine čelnice Meral Aksener, koja je rekla da su “meci inspirirani prijetnjama koje dolaze od Erdogana”, prenosi Bloomberg.

Erdoganova vladajuća AK stranka rekla je da osuđuje napad. U pucnjavi nitko nije ozlijeđen, a ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu rekao je kasnije da su počinitelji uhvaćeni. Iz pištolja je pucao kućepazitelj koji je pokušavao spriječiti pokušaj krađe, stoji u policijskom priopćenju.

“Gospodine Recep, dogodio se oružani napad na naše predsjedništvo pokrajine Istanbul”, rekla je Aksener nakon pucnjave, obraćajući se predsjedniku imenom u znaku ljutnje na turskom. “Napadače su ohrabrile predsjednikove oštre riječi upućene oporbi”, rekao je Aksener.

Erdogan je nekoliko puta oštro kritizirao Aksener tijekom televizijskog intervjua u srijedu. “Budite oprezni s mojim imenom. Moje ime je Tayyip. Moje prezime je Erdogan. Oprezno oko miješanja imena i prezimena. Govorite u skladu s tim”, rekao je Erdogan na TV-u eksplicitno se obraćajući Aksener. “Ne tjeraj me da se kačim s tobom”, rekao je. Na turskom jeziku korištenje imena u formalnom okruženju, može se smatrati nepristojnim i znakom ljutnje.

Inače, napadnuto je sjedište stranke IYI, druge najveće skupine u savezu protiv Erdogana koji će se natjecati za predsjednika na izborima 14. svibnja. Turski predsjednik suočava se s teškom izbornom utrkom jer je njegova popularnost poljuljana odgovorom vlade na razorne potrese koji su potresli Tursku u veljači uz krizu povećanih troškova života.

Ankete pokazuju da će biti tijesna utrka između Erdogana i kandidata glavnog oporbenog bloka Kemala Kilicdaroglua. Ankete daju malu prednost Kilicdarogluu.  Aksener njezini nacionalistički pristaše nazivaju “vučicom”. Udružila se s glavnom oporbenom Republikanskom narodnom strankom CHP u 2019. i odigrala ključnu ulogu u pobjedi protiv Erdoganove vladajuće stranke na općinskim izborima iste godine. “Ona je snažna vođa i vučica. Ne može je se tako lako uplašiti.”, napisao je Kilicdaroglu u objavi na Twitteru nakon napada.





Komentari

komentar

You may also like