Nakon Rusije i Turska povlači svoje aktive iz SAD-a

Prošli smo tjedan izvijestili kako je Rusija u dva mjeseca za redom naglo smanjila ulaganja u američke državne obveznice: u travnju za čak 47,5 milijardi dolara, a u svibnu za još 38,8 milijardi dolara. Na taj je način  iznos ruskih aktiva u američkim obveznicama sveden na svega 14,9 milijardi dolara (još je početkom godine iznosio oko 100 milijardi dolara), što je najniža razina od 2007. i zbog čega je Rusija svjesno napustila „klub“ najvećih vlasnika američkog duga kojeg predvodi Kina. A mnogi svjetski analitičari očekivali su kako će ruski potez slijediti i  Kina, pri tom se bojeći potresa koji nakon toga mogu uslijediti. Međutim, čini se kako je Kinu u tome preduhitrila jedna druga zemlja, posljednjih mjeseci također izvrgnuta velikim američkim političkim i financijskim pritiscima – Turska!

Prema podacima za lipanj, Turska je izišla iz spiska glavnih vlasnika američkih državnih obveznica (glavni držatelji se smatraju one zemlje koje imaju više od 30 milijardi dolara američkih vrijednosnica).

Od kraja 2017.g. turske rezerve u američkim vrijednosnim papirima pale su za 52%, snizivši se s 32,6 milijardi dolara u svibnju na 28,8 mlrd. dolara u lipnju ove godine. Maksimum je bio zabilježen u studenom 2016.g, kada su one iznosile 61,2 milijarde dolara.

U srpnju i kolovozu Turska je nastavila prodavati svoje aktive u američkim trezorima zbog odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da udvostruči carine na čelik i aluminij nakon „afere Brunson“.Ovdje treba dodati kako Rusija, Kina i Turska u zadnjih nekoliko godina na svjetskim tržištima aktivno kupuju i povećavaju svoje zlatne pričuve.

Zbog oštre vanjske i trgovinsko-financijske politike američke administracije, u svijetu jača tzv.  protuamerička „os“. U konkretnom slučaju, glavno je pitanje, hoće li se, i ako hoće pri kojim uvjetima prodaji svojih aktiva iz američkih državnih trezora priključiti i Kina, ali i druge zemlje koje spadaju u „klub velikih“?

Rusija može prijeći na trgovanje naftom u nacionalnim valutama

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like