Nakon SAD-a i V. Britanija otvara svoju vojnu bazu u Poljskoj

Zastupnik britanskog parlamenta Owen Paterson namjerava razgovarati s britanskim ministrom obrane Gavinom Williamsonom o mogućnosti izgradnje britanske vojne baze u Poljskoj.

Ta neočekivana ideja izrečena je sinoć, u vrijeme III. Belvedere Forum-a. održanog u Varšavi 6.-7. ožujka. Paterson, inače zastupnik iz redova britanske Konzervativne stranke, priopćio je kako sa šefom Ministarstva obrane svoje zemlje namjerava raspraviti mogućnost izgradnje stalne britanske vojne baze na poljskom tlu, u blizini granice s Bjelorusijom i Ukrajinom.

„Susret s Annom Anders (savjetnica poljskog predsjednika vlade za međunarodne odnose, op.a.) tijekom Belvederskog foruma za mene je bila velika čast. Mi smo razmatrali načine učvršćenja britansko-poljskih odnosa i sudjelovanja Velike Britanije u životu Europe“, napisao je Paterson na svom tvitu. Pojasnio je, kako će buduća britanska vojna baza biti izgrađena, osim britanskim, i „financijskim sredstvima poljske vlade“.

Podsjećamo: službena Varšava posljednjih mjeseci vodi pregovore s Washingtonom o otvaranju stalne američke vojne baze na poljskom teritoriju, što je bilo najavljeno od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa tijekom njegovog posjeta Poljskoj prošle godine. Očekuje se kako će u idućih nekoliko dana Pentagon objaviti izvješće, u kojem će se pojasniti nužnost postojanja stalne američke baze u toj zemlji.

I litvanska predsjednica Dalia Grybauskaitė također je izjavila kako bi željela vidjeti američku vojnu bazu pokraj granice s Litvom. Radi se  Suvalkskom koridoru, smještenom između Poljske i Litve. Upravo on predstavlja glavnu brigu američkih vojnih analitičara, jer se radi o najkraćem koridoru između ruske baltičke enklave Kaliningrad i Bjelorusije.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like