Nakon SAD-a, ruski LNG plin isporučen Francuskoj i Španjolskoj

Nakon velikih američkih planova vezanih za njihov ukapljeni plin i njegov izvoz na svjetska tržišta, prije svega u EU (formalno, radi smanjenja europske ovisnosti o ruskom plinu, a u stvarnosti radi vlastitog biznisa i profita koji se ostvaruje na tom najvećem svjetskom energetskom tržištu), proteklih dana veliki interes izazvao je novi ulazak Rusije na zapadno plinsko tržište. Ali ovog puta ne kroz prirodni plin koji se tradicionalno transportira već postojećim plinovodnim trasama, već upravo spomenuti – ukapljeni ili LNG plin.

Tako je prekjučer objavljena vijest o prvoj isporuci ruskog LNG plina istočnoj obali SAD-a, okovanoj snijegom i ledom i polarnim hladnoćama, gdje su cijene plina dostigle astronomske iznose

Prva isporuka ruskog LNG plina u SAD: Ameriku stisnula polarna zima, a cijene plina porasle do neviđenih razina

a već je uslijedila nova vijest, o trećem tankeru s ukapljenim plinom koji dolazi iz nedavno u rad puštenog ruskog LNG terminala na Arktiku „Yamal LNG“, ovaj put u Francusku.  Tanker „Fedor Litke“ je, prema podatcima globalnog pozicioniranja brodova, već uplovio u francusku luku Montoir.Ovog tjedna je i druga po redu isporuka ukapljenog plina iz postrojenja „Yamal LNG“ isporučena na EU tržište, konkretno – u Španjolsku, prenosi ruska agencija RIA novosti (prva isporuka je, kao što smo naveli, isporučena SAD-u).

Prethodno se, kao prvog potencijalnog kupca spominjalo Kinu, konkretno tamošnju energetsku tvrtku CNPC. Međutim, predsjednik uprave ruskog NOVATEK-a (većinskog dioničara u projektu „Yamal LNG“) Leonid Mihelson, izjavio je, kako je prva količina proizvedenog plina usmjerena na adresu Novatek Gas & Power. Kasnije je javljeno da je taj plin isporučen treiding „kćeri“ malezijskog Petronasa (Petronas LNG UK Limited).

Podsjećamo: projekt „Yamal LNG“ čini postrojenje za proizvodnju ukapljenog plina na istoimenom poluotoku, smještenom na ruskom Arktiku, s pripadajućim suvremenim terminalom. Dioničari su: ruski NOVATEK (50,1%), francuski „Total“ (20%), kineski CNPC (20%) i kineski Fond „Put svile“ (9,9%).

U okviru projekta izgrađene su tri linije – svaka nosivosti od 5,5 milijuna tona LNG plina, i jedna dopunska linija od 1 milijun tona ukapljenog plina. Proizvodnja na prvoj liniji počela je u prosincu 2017. godine.

 

„Gazprom“ u travnju počinje s isporukama LNG plina u Indiju

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like