Nakon sastanka s Erdoganom, Sarraj opozvao ostavku na mjesto libijskog premijera

Predsjednik libijske Vlade nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju Fayez Al-Sarraj odbio je dati ranije najavljenu ostavku na tu dužnost nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i čelnikom turske obavještajne službe MIT Hakanom Fidanom, priopćila je danas televizija Al-Arabiya pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Sarraj je još u rujnu najavio kako će ostavku na mjesto čelnog čovjeka libijske vlade podnijeti do kraja listopada, kako ne bi došlo do „političkog vakuuma“, međutim, očito je kako to nije učinio. Odluka o opozivu ostavke bila je donijeta još prije dva tjedna, a prethodio joj je Sarrajev susret sa spomenutim turskim dužnosnicima u Ankari. Izvori također navode, kako, Turska, organizacija Muslimanska braća“ i još niz drugih zemalja nastoje smanjiti ulogu Egipta u Libiji.

Zanimljivo je i da se za opoziv Sarrajeve ostavke još ranije založio i njemački šef diplomacije Heiko Maas.

Sarraj je ostavku namjeravao podnijeti u listopadu, kako je pojasnio, s obzirom da je očekivao kako će se do tada završiti aktivnosti unutar pregovaračkog vijeća i formirati novo predsjedničko vijeće Libije.

Fayez Sarraj je na čelu vlade u Tripoliju još od 31. ožujka 2016. godine i službeno ga podupiru Ujedinjeni narodi. Ali od toga nema puno koristi s obzirom da je zemlja unutar sebe politički duboko podijeljena barem na dva dijela – Tripolitaniju (zapad Libije) i istočni dio Cyrenaicu – na čelu s predstavnicima libijskog parlamenta sa sjedištem u Tobruku i zapovjednikom Libijske nacionalne vojske generalom Khalifom Haftarom.

Osim toga, na libijskom se terenu prelamaju interesi i brojnih drugih regionalnih i međunarodnih silnica.





Komentari

komentar

You may also like