Nakon sastanka s iranskom delegacijom, EU je Trumpa ostavila izoliranog

Nakon sastanka iranske delegacije na čelu s ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom s visokom povjerenicom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, Federicom Mogherini i predstavnicima triju supotpisnica Sporazuma s Iranom (Velike Britanije, Francuske i Njemačke), održanom danas u Bruxellessu, potvrđen je suprotan stav koji EU ima u odnosu na SAD po pitanju sankcija prema toj zemlji, kao i važenja Sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Mogherini je izjavila, kako je ukidanje sankcija Iranu, u okviru ispunjenja Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja po iranskom nuklearnom programu (unutar spomenutog Sporazuma iz srpnja 2015.g., op. GN.), imalo pozitivan utjecaj na međunarodne trgovinske i gospodarske odnose s Teheranom, što je bilo na korist iranskom narodu.

EU povjerenica je također kazala, kako nuklearni sporazum s Iranom funkcionira i da će EU nastaviti tražiti njegovu punu primjenu od strane svih potpisnika.

„Potpuno ispunjavanje obveza Irana po Sporazumu potvrdila je Međunarodna agencija za atomsku energiju u 9 izvješća. Agencija je potvrdila isključivo civilni karakter iranskog atomskog programa. Taj sporazum omogućuje nadzor nad iranskim atomskim programom. Zato EU ustraje na produljenju ispunjenja svojih obveza od strane svih potpisnica“, kazala je Mogherini.

Također je dodala kako iranski raketni program i potezi Teherana u regiji izazivaju zabrinutost EU, ali i da „oni moraju biti odvojeni od ispunjenja nuklearnog sporazuma“.Podsjećamo: Donald Trump je u listopadu 2017.g. objavio, kako će njegova administracija razmotriti raniju američku strategiju u odnosu na Iran, pitanje sankcija prema Korpusu straže islamske revolucije i mogućnost odbacivanja potpisanog Sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

Trump je u svojoj izjavi odgovornost za donošenje odluke o daljnjoj sudbini spomenutog Sporazuma faktički prebacio na Kongres, kazavši, kako je osobno odbio potpisati dokument o provedbi tog Sporazuma, kojeg američki predsjednik svakih šest mjeseci dostavlja u Kongres. Prije toga, Trump je u proljeće prošle godine taj dokument potpisao, poput njegovog prethodnika Baraka Obame, ali je to odbio učiniti početkom listopada kada je isticao polugodišnji rok za njegovu novu potvrdu.

Očekuje se, kako će se predsjednik Donald Trump prema kraju tjedna, prije donošenja konačne odluke u Iranu (najvjerojatnije u petak), u Bijeloj kući sastati s državnim tajnikom Rexom Tillersonom i ministrom obrane Jamesom Mattisom, izjavio je na konferenciji za medije predstavnik State Departmenta Steve Goldstein.

Današnji udarac iz Bruxellessa, od strane najvjernijih europskih saveznica – Velike Britanije, Francuske i Njemačke – Trumpu sigurno otežava posao i prijeti potpunoj američkoj izolaciji po pitanju Irana od gotovo čitave međunarodne zajednice.

 

Trump će donijeti odluku o Iranu do kraja tjedna

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like