Nakon što je EU uvela nove sankcije Bjelorusiji, pridružile se SAD, UK i Kanada

Jučer smo pisali o tome da je EU uvela nove sankcije Bjelorusiji zbog prisile slijetanja međunarodnog zrakoplova u Minska i zatvaranja novinara Protaševiča koji još nije oslobođen. Nove sankcije EU, osim zamrzavanja imovine pojedincima i institucijama, podrazumijevaju zabranu bankama da rade na području Bjelorusije te zabranu uvoza bjeloruskog duhana, nafte i gnojiva. Nove sankcije su šire nego prijašnje s ciljem da ozbiljno oštete bjelorusku ekonomiju.

Takvoj ekonomskoj ofenzivi danas su se priključila SAD, UK i Kanda.

U zajedničkoj objavi ova četiri aktera stoji: ” Ujedinjeni smo u velikoj zabrinutosti u vezi kontinuiranih napada na ljudska prava, temeljne slobode i međunarodno pravo od strane Lukašenkovog režima. Danas pokrećemo koordinirane sankcije  kao odgovor na prisilno slijetanje putničkog Ryanair zrakoplova 23.5. koji je letio između dvije članice EU. Slijetanje je dovelo do politički motiviranog zatvaranja Romana Protaševiča i njegove partnerice Sofije Sapege.”- prenosi CNN.

Državno tajništvo SAD-a zabranjuje mogućnost vize za 46 službenika Bjelorusije, uglavnom ljudi bliskih Lukašenku. To su ministri, čelnici policije i vojske te KGB-a. Osim toga, zamrzavaju imovinu 16 pojedinca i 5 institucija u SAD-u zbog sudjelovanja u “aktivnostima prevare oko izbora 9.8. 2020.”

Kanadsko ministarstvo VP najavilo je da sankcionira 17 pojedinaca i 5 institucija. Ujedinjeno kraljevstvo sankcionira 4 dodatne osobe i jednu instituciju.

Komentari

komentar





You may also like