Nakon traženja ratne odštete od Njemačke, Poljska kreće i u bitku protiv Češke zbog „teritorijalnog duga“

Nakon što je Poljska nedavno izvijestila kako će opet pokrenuti pitanje isplate ratnih odšteta od Njemačke i pritom čak naznačila precizni novčani iznos od 6 200 000 000 zlota (1,3 milijarde dolara) kojeg će zahtijevati od Berlina (koji tako nešto potpuno odbacuje), Varšava ne miruje i, čini se, “kreće u ofanzivu” i prema svom drugom susjedu – Češkoj. Riječ je o podjeli poljsko-čehoslovačke granice 1950-ih godina, koja je s gledišta Varšave bila nepovoljna. O tome danas piše ugledni poljski medij Rzeczpospolita.

“Žao mi je što moram reći da se Češka do danas nije nagodila s Republikom Poljskom za ovaj neovlašteni teritorijalni višak”, piše zastupnik vladajuće stranke PiS-a Jarosław Krajewski u pismu poljskom Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu unutarnjih poslova i uprave, navodi poljski medij.

Riječ je o kompenzaciji za po Poljsku nepovoljnu podjelu poljsko-čehoslovačke granice pedesetih godina prošlog stoljeća 3,6844 km2. Već tada su se vlasti Češke Republike obvezale pripremiti popis zemljišta koje će se prenijeti Republici Poljskoj. 2014. čak je napravljen takav zemljišni popis, no tada su se Česi povukli.

Od 1992. slučajem se bavilo Povjerenstvo za poljsko-češku granicu, a 2005. vlada Češke je čak predložila novčanu odštetu – Poljska ju je, međutim, odbila. –

PiS ovo pitanje shvaća ozbiljno. Prošle je godine premijer Mateusz Morawiecki napisao pismo premijeru Češke Republike, podsjećajući ga na “potrebu brzog povratka razgovorima kako bi se riješilo pitanje duga”. Odgovor je bio “općenit i izbjegavajući”. I kao što priznaje Piotr Wawrzyk, zamjenik ministra vanjskih poslova, odgovarajući na pitanja zastupnika Krajewskog, “ona se nije osvrnula na konkretne prijedloge poljske strane za vođenje daljnjih razgovora o ovom pitanju o trenutnom popisu zemljišta i nacrtu međunarodnog sporazuma o ovom pitanju”.

To je pitanje više puta postavljano i tijekom međuvladinih konzultacija (zadnja je održana u lipnju ove godine), razgovora ministara vanjskih poslova i sastanaka na drugim razinama, navodi dalje poljski medij.





Poljska vlada računa na promjenu stava nakon prosinačkih parlamentarnih izbora u Češkoj i susreta oba premijera, tim više što je Petr Fiala konzervativni političar.

Ministar Wawrzyk je naglasio da je “nedostatak konkretnih akcija češke strane … neshvatljiv”.

Jarosław Krajewski u intervjuu za Rzeczpospolita ne slaže se s tom tvrdnjom. „Nikada neće biti dobro vrijeme za naplatu potraživanja. Teška su to pitanja, ali vjerujem da ne možemo čekati još 200 godina na potez Čeha. Imamo 800 km granice s Češkom, tako da zapravo manje od 400 ha nije veliki problem. Nema tu polemike. Poanta je samo da se konačno naplati povrat novca koji nam pripada prema međunarodnom ugovoru“, kaže Krajewski.





Jan Olbrycht, europarlamentarac Europske koalicije, bivši gradonačelnik Cieszyna, grada na granici s Češkom, smatra da PiS bira krivo vrijeme za revanš – Češkoj i Njemačkoj.

„Ne propitkujući tko je u pravu i što zaslužujemo, smatram da vrijeme u kojem su se Europa i svijet našli zbog rata Rusije s Ukrajinom nije dobro vrijeme za rješavanje kontroverznih pitanja sa susjedima. Moramo zbiti redove, ujediniti se, tražiti međusobnu solidarnost, a ta pitanja nas nedvojbeno dijele“ – ocjenjuje zastupnik Olbrycht. Tim više što je, kako dodaje, naše odnose s Češkom već zahuktao problem s rudnikom (ugljena, op.GN.) Turów.

 

Komentari

komentar

You may also like