Nakon uspješnog završetka „Hezbollahove“ ofanzive, borci „Al-Nusre“ i članovi njihovih obitelji počinju napuštati Libanon

Nakon završetka 27. srpnja pokrenute šestodnevne ofanzive libanonskog „Hezbollaha“ protiv boraca terorističke organizacije „Jabhat al-Nusra“ u libanonskom gorju Ersal uz granicu sa Sirijom, libanonski šijtski pokret uspio je osloboditi oko 90 kilometara kvadratnih teritorija. Istodobno je „Hezbollah“, osim sa zapadne (libanonske) strane, vojnu akciju pokrenuo zajedno sa sirijskom vojskom i u gorju Flita na suprotnoj, sirijskoj strani granice.

Nakon postignutih vojnih uspjeha i objavljenog prekida vojne operacije, „Hezbollah“ i „Al-Nusra“ dogovorili su zamjenu zarobljenika i početak izvlačenja „Al-Nusrinih“ džihadista i članova njihovih obitelji s libanonskog pograničnog teritorija.

Danas je agencija Reuters, pozivajući se na šefa libanonske službe javne sigurnosti, generala Abbasa Ibrahima, objavila informaciju, prema kojoj je „Al-Nusra“ oslobodila trojicu zarobljenih boraca „Hezbollaha“ u zamjenu za trojicu svojih boraca.
Navedeno je, kako će razmjena omogućiti početak (planiran za danas u jutro) izvlačenja boraca „Al-Nusre“ i članova njihovih obitelji iz Libanona u Siriju, na za to određeni teritorij, a što je već ranije bilo dogovoreno pa naknadno stopirano.

Prema riječima libanonskog generala, još će pet boraca „Hezbollaha“ biti oslobođeno čim prvi konvoj stigne do svog odredišta u Siriji. Planirano je izvlačenje 120 džihadista s osobnim naoružanjem.

Nakon sporazuma dviju sukobljenih organizacija i završetka „Hezbollahove“ ofanzive, pograničnu zonu Ersal trebaju napustiti posljednje postrojbe „Jabhat al-Nusre“, skupa s članovima njihovih obitelji. Procjenjuje se kako će ukupan broj evakuiranih osoba iznositi oko  9 tisuća.

Podsjećamo, vođa „Hezbollaha“, šeik Hasan Nasralah, 21. srpnja objavio je početak vojne operacije protiv t.o. „Jabhat al-Nusra“ na libanonsko-sirijskoj granici, u predjelu gorja Ersal. Radi se o sigurnosno najnapetijem dijelu libanonsko-sirijske granice, u kojem su teroristi iskorištavali teško pristupačni teren za šverc oružja i prebacivanje vrbovanih boraca u Siriju. Također su iskorištavali tamošnje izbjegličke kampove kao zaštitu od libanonske vojske, za prebacivanje miniranih automobila za terorističke napade na libanonskom teritoriju, ma kojem su vršili vrbovanje mladog stanovništva za borbu protiv sirijske vojske i predsjednika Asada.
Libanonski „Hezbollah“, kao legalna, samostalna i najjača oružana i politička organizacija u Libanonu, ovu je operaciju izveo u suglasnosti s predsjednikom države i parlamentom, bez sudjelovanja službene libanonske vojske. Izbacivanjem džihadističkih snaga iz Libanona i slabljenjem tamošnjeg salafističkog pokreta, opada i utjecaj Saudijske Arabije u toj arapskoj zemlji, u kojoj je vlast dogovorno i Ustavom zajemčeno precizno raspodjeljena između tri dominantne vjerske zajednice, od kojih je predsjednik zemlje biran iz redova manjinskh katolika (22% stanovništva), premijer iz redova sunita (29%), koliko ima i šijta iz čijih se redova bira predsjednik libanonskog parlamenta. Taj je državni i politički ustroj zemlji donio kakvu-takvu i prijeko potrebnu političku stabilnost nakon krvavog građanskog rata pred kraj prošlog stoljeća. Pokušaj destabilizacije Libanona od strane islamističkih pokreta i snaga sponzoriranih izvana i započet nedugo nakon otpočinjanja sirijskog ratnog sukoba, ipak nije uspio. Međutim, Libanon je još uvjek daleko od prave političke stabilnosti i jedinstva, kao i negdašnjeg gospodarskog prosperiteta, kada se njegov glavni grad Bejrut  nazivalo i bliskoistočnim Parizom.

 

 

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like