Nakon vojnog pakta Kine i Solomonskih Otoka, Australija ubrzava planove o naoružanju

Australija je ubrzala planove za kupnju raketa dugog dometa – godinama prije predviđenog roka zbog “rastućih prijetnji iz Rusije i Kine”. O tome u utorak, 5. travnja, piše američka agencija Associated Press (AP).

Odluka Australije da ubrza ponovno naoružavanje borbenih zrakoplova i ratnih brodova godinama prije roka, dolazi nakon što je Kina potpisala sigurnosni pakt sa Solomonskim Otocima. Taj sporazum Solomonskih Otoka i Kine omogućuje Pekingu slanje ratnih brodova na te otoke što dovodi do pretpostavci o otvaranju kineska pomorska baza kako bi povećala svoja vojna uporišta na Pacifiku, navodi honkoški medij South China Morning Post, pozivajući se na agenciju AP.

Slika: Solomonski Otoci, sjeveroistočno od Australije

Ministar obrane Peter Dutton izjavio je u utorak da će ubrzano ponovno naoružavanje borbenih zrakoplova i ratnih brodova koštati 3,5 milijardi australskih dolara (2,6 milijardi američkih dolara) i povećati odvraćanje od potencijalnih protivnika.

“Postojala je radna spekulacija da bi se kineski čin agresije na Tajvan mogao dogoditi 2040-ih. Mislim da je vremenska linija sada drastično komprimirana”, rekao je Dutton na lokalnom TV kanalu Seven Network. — Kada pogledamo što se dogodilo u Ukrajini, vidimo izglede da Rusi uđu u Poljsku ili negdje drugdje u Europi. To bi bilo ponavljanje 1930-ih i to ne smijemo dozvoliti.”





Prema revidiranom rasporedu, borbeni zrakoplovi FA-18F Super Hornet bi do 2024. godine bili naoružani poboljšanim projektilima zrak-zemlja proizvedenim u SAD-u, tri godine prije nego što je planirano.

Rakete JASSM-ER omogućile bi zrakoplovima gađanje ciljeva na udaljenosti od 900 kilometara.

Australske fregate klase ANZAC i razarači klase Hobart bit će opremljeni projektilima Kongsberg NSM norveške proizvodnje do 2024., pet godina prije planiranog.





Rakete bi više nego udvostručile doseg ratnih brodova.

Novi raspored ponovnog naoružavanja dolazi nakon što su Solomonski Otoci objavili nacrt sigurnosnog pakta s Kinom. Prema njegovim uvjetima, Kina bi mogla poslati vojno osoblje na južno-tihooceanske otoke kako bi pomoglo u održavanju reda i iz drugih razloga. Također bi Peking mogao slati ratne brodove Solomonskim Otocima radi nadopune zaliha, što je dovelo do nagađanja o mogućnosti uspostave tamošnje kineske pomorske baze.

Kina je zanijekala da traži vojno uporište na otocima i optužila druge za podizanje napetosti.

Podsjećamo: kako je prije pet dana izvijestio britanski The Guardian, Salomonovi Otoci objavili su da nastavljaju sa sigurnosnim sporazumom s Kinom nekoliko sati nakon što je visoki časnik australskih obrambenih snaga kazao da bi sporazum mogao natjerati Canberru da promijeni način na koji provodi zračne i pomorske operacije u Pacifiku.

Vlada Salomonskih Otoka priopćila je da su dužnosnici obiju zemalja (njih i Kine) u četvrtak “inicirali” elemente predloženog sigurnosnog sporazuma s Kinom koji će biti potpisan kasnije.

“Nacrt okvirnog sporazuma bit će očišćen i čekat će se na potpise ministara vanjskih poslova dviju zemalja”, stoji u priopćenju koje je objavila vlada Solomonovih otoka.

Australija, Novi Zeland i SAD izrazili su zabrinutost zbog sporazuma, ali Salomonovi Otoci su rekli da će nastaviti podržavati svoju vanjsku politiku “prijatelja svima i neprijatelja nikome”.

Vlada je rekla da će “raditi sa svim partnerima na osiguravanju sigurne nacije u kojoj će svi ljudi moći mirno koegzistirati”.

Komentari

komentar

You may also like