Nakon zatajenja F-35 Južna Koreja prizemljuje cijelu flotu

Južna Koreja je jučer na neodređeno vrijeme prizemljila cijelu svoju flotu zrakoplova, dan nakon što se jedna od jedinica suočila s kvarom zatajenja mehanizma slijetanja, piše korejski Yonhap. Južnokorejske zračne snage odlučile su obustaviti sve operacije svoje flote F-35A, kupljene od SAD-a 2019. godine. Najavljena je zajednička istraga s Washingtonom.

Ovo je navodno bio prvi put da je avion F-35, proizveden od strane američke obrambene tvrtke Lockheed Martin, morao sletjeti “na stomak”. Naime, iako je istraga još u tijeku, najvjerojatnije je zatajio i primarni i pomoćni mehanizam otvaranja kotača za slijetanje. Također, pilot je odlučio ne katapultirati se, već sletjeti i pod takvim uvjetima. Na sreću, prošao je neozlijeđeno. Stručnjak za vojno zrakoplovstvo Peter Layton je za CNN kazao da je začuđen da se pilot nije katapultirao, ali da je pokazao iznimnu vještinu upravljanja zrakoplovom. Šteta na zrakoplovu vrijednom oko 100 milijuna dolara tek treba biti utvrđena, ali navodno zrakoplov nije jako oštećen.

No, ovo nije prva nesreća ili zatajenje skupog zrakoplova. Najnoviji skandal je bio gubitak britanskog F-35, koji se u studenom srušio u Sredozemno more s nosača zrakoplova HMS Queen Elizabeth prilikom samog polijetanja. Pilot se sigurno katapultirao iz tog aviona. U svibnju 2020., pilot se katapultirao kada se F-35 američkih zračnih snaga srušio pri slijetanju u zračnu bazu Eglin na Floridi. U travnju 2019. japanski F-35 srušio se u Tihi ocean kod sjevernog Japana, pri čemu je poginuo njegov pilot. Japanska vojska je za tu nesreću okrivila prostornu dezorijentaciju, “situaciju u kojoj pilot ne može točno osjetiti položaj, stav, visinu ili kretanje zrakoplova”, prema časopisu Military Medicine. Ipak, Lockheed Martin navodi da je F-35 “najsmrtonosniji, najubojitiji i najpovezaniji borbeni zrakoplov na svijetu, koji pilotima daje prednost u odnosu na svakog protivnika i omogućuje im da izvrše svoju misiju i dođu kući sigurni”.

Komentari

komentar

You may also like