Nancy Pelosi opet šalje poruke posjetama: Ovaj puta stigla u Armeniju koja je u sukobu s Azerbajdžanom

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi, stigla je u subotu u posjet Armeniji, koja se ovih dana ponovno sukobila s Azerbajdžanom.

Pelosi, najviša američka dužnosnica koja je posjetila Erevan od proglašenja neovisnosti te zemlje 1991., ocijenila je da je njezin posjet “snažan simbol odlučnog angažmana Sjedinjenih Država prema mirnoj, prosperitetnoj i demokratskoj Armeniji i sigurnom i stabilnom Kavkazu”, po priopćenju.  Njezin trodnevni posjet “imat će veliku ulogu u jamčenju naše sigurnost”, rekao je predsjednik armenskog parlamenta Alen Simonjan novinarima prije njezina dolaska.

Pelosi je stigla u posjet u trenutku kada u regiji, strateški važnoj zbog prijenosa energije iz Kaspijskog jezera, jačaju napetosti zbog utjecaja Turske, koja podržava Azerbajdžan, te Rusije, koja u teoriji jamči sigurnost Armeniji gdje ima vojnu bazu, ali želi i dobre odnose s Azerbajdžanom. Zadnjih tjedana se u posredovanje u sukobu uključuje i EU. I uplitanje Turske i uplitanje Bruxellesa, ali i posjet Pelosi imaju za cilj isto: smanjiti utjecaj Rusije u ovim postsovjetskim državama.

Zapad je angažiran u mirovnom procesu u sklopu skupine iz Minska i OESS-a. U pograničnim sukobima između Armenije i Azerbajdžana ovaj tjedan poginulo je više od 200 vojnika, objavile su obje zemlje u petak. Armenija i Azerbajdžan međusobno se optužuju za sukobe oko sporne regije Nagorno-Karabah, najsmrtonosnije od šestotjednog rata 2020. kada su poginule na tisuće ljudi.

Prekid vatre, dogovoren uz posredovanje Moskve, prekinuo je borbe u srijedu kasno navečer, ali je situacija na granici i dalje napeta. Rusija je rekla da će vršiti pritisak na obje zemlje da povuku svoje snage na položaje na kojima su bile prije izbijanja sukoba ovaj tjedan.

Pelosi je bila u središtu geopolitičkih napetosti između Kine i Sjedinjenih Država u kolovozu kada je posjetila Tajvan unatoč upozorenjima Pekinga.





Komentari

komentar

You may also like