Nancy Pelosi sletjela u Tajvan unatoč kineskim upozorenjima: Kineski avioni nadlijeću tjesnac

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, stigla je u posjet Tajvanu. Sletjela je oko 16:50, piše Reuters. Posjet je razbjesnio Kinu koja taj samoupravni otok smatra svojim teritorijem.

Dolaskom Pelosi U Tajvan, posjeta protiv kojeg je bio i Biden i američka vojska, riskira se velika kriza između Kine i SAD-a. Washington prema Tajvanu zauzima politiku tzv. “strateške dvosmislenosti”. Iako ne priznaje službeno Tajvan kao neovisnu državu, prema američkom zakonu i dalje mora njihovoj vladi osigurati sredstva za obranu. Ovakav posjet na visokoj diplomatskoj razini šalje poruku da Washington, donekle, priznaje Tajvan kao neovisnu državu.

Kina je zaprijetila “ozbiljnim posljedicama” ako Pelosi, najviša američka dužnosnica koja je putovala u Tajvan u posljednjih 25 godina, nastavi sa svojim posjetom. “Američka će strana snositi odgovornost i platiti cijenu za potkopavanje suverenih sigurnosnih interesa Kine”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying na redovnom brifingu za novinare u Pekingu, prenosi Xinhua.

Prema izvješćima jutros, kineski ratni brodovi i zrakoplovi više puta su prešli preko središnje linije Tajvanskog tjesnaca. Navodno je riječ o SU-25 kineskih zrakoplovnih snaga. Bijela kuća je u ponedjeljak upozorila da bi odgovor Kine mogao uključivati ​​ispaljivanje projektila u pomorskim vježbama u Tajvanskom tjesnacu, nešto što se nije dogodilo od Treće krize u Tajvanskom tjesnacu sredinom 1990-ih. Četiri broda američke mornarice, uključujući jedan nosač zrakoplova, raspoređeni su u vodama istočno od Tajvana prije dolaska Pelosi.

Kineske društvene mreže preplavljene su nacionalističkim porukama, piše BBC. Mnogi korisnici tih društvenih mreža pozvali su Kinu da “vrati” Tajvan, istovremeno izražavajući iščekivanje “pobjede” svoje zemlje. Miroljubive poruke se brišu i cenzuriraju, prenosi ovaj poznati britanski medij.

Komentari

komentar





You may also like