Naoružani napadač napao veleposlanstvo Azerbajdžana u Teheranu

Najmanje jedna osoba ubijena je u napadu automatskim oružjem na veleposlanstvo Azerbajdžana u Teheranu, glavnom gradu Irana, rekli su dužnosnici rano jutros, prenosi AA.

“Napadač je automatskim oružjem kalašnjikov pucao na stražarsko mjesto i ubio šefa sigurnosne službe. Pri sprječavanju napada ozlijeđena su i dva zaštitara veleposlanstva. Njihovo stanje je zadovoljavajuće”, priopćilo je azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova. Osumnjičenik za napad je priveden, prema izvješćima azerbajdžanskih državnih medija. Trenutačno je u tijeku istraga o “izdajničkom napadu”, priopćilo je ministarstvo. Ministarstvo je priopćilo da će o detaljima slučaja javnost biti dodatno obaviještena.

Policija u Teheranu priopćila je da je uhitila osumnjičenika i da istražuje motiv napada. Osumnjičenik je ušao u veleposlanstvo s dvoje male djece i možda je bio motiviran “osobnim problemima”, izvijestila je iranska poluslužbena novinska agencija Tasnim, pozivajući se na šefa policije. Iran, dom za, prema različitim procjenama, 6-12 milijuna etničkih Azera, dugo je optuživao Baku za poticanje separatizma na svom teritoriju. Odnosi između Bakua i Teherana tradicionalno su loši, budući da je Azerbejdžan, gdje se govori jezik blizak turskom, također saveznik iranskog povijesnog rivala Turske. Iran je također sumnjičav prema vojnoj suradnji Azerbajdžana s Izraelom – glavnim dobavljačem oružja Bakuu – uz bojazan da bi Tel Aviv potencijalno mogao koristiti azerbajdžanski teritorij kao mostobran protiv Irana.

Komentari

komentar

You may also like