Napad dronom na američku bazu u Iraku

Sutra će se sastati američki predsjednik Joe Biden i irački premijer Mustafa al-Kadhemi i raspravljati o mogućem povlačenju NATO snaga iz Iraka. Danas, dan prije sastanka, dogodio se napad dronom na bazu iračko-američkih snaga. Napadnuta je baza blizu mjesta Al-Harir, 70 kilometara sjeveroistočno od Arbila, glavnog grada autonomne regije Kurdistan.

“Napadnuta je baza koalicije u Kurdistanu od strane bespilotne letjelice. Nema oštećenja ni žrtava. SAD i kolacija će ostati odlučni u pravu na samoobranu”, kazao je zapovjednik Wayne Marotto, a prenosi AP.

Ovo je već 50-ti slični napad ove godine. Iz SAD-a za napade krive proiranske militantne frakcije kojima Iran pomaže. Jučer je Odbor za koordinaciju obrane Iraka zaprijetio novim napadima ukoliko SAD ne završi “okupaciju”. U Iraku se nalazi još oko 2500 američkih vojnika i još 1000 vojnika međunarodne koalicije. Ostaje vidjeti hoće li politika Bidena označiti kraj ne samo kraj mukotrpnog i skupog rata u Afganistanu, već i sličnog pokušaja u Iraku.

Komentari

komentar

You may also like