Napad Huti pokreta na UAE: dronovima na Abu Dhabi, eksplozije kamiona, ima poginulih

Tri osobe su poginule, a šest ozlijeđeno u današnjim eksplozijama cisterni s gorivom u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, izvijestila je državna novinska agencija WAM.

Jedan Pakistanac i dva indijska državljanina su poginuli, a šestero je ranjeno s ozljedama u rasponu od lakših do srednjih, navodi WAM. Jemenski pokret Huti, koje podržava Iran, rekli su da su pokrenuli napad na Ujedinjene Arapske Emirate, izvijestio je Reuters.

Eksplozije tri naftne cisterne u Abu Dhabiju i požar na gradilištu proširenja nove zračne luke vrlo vjerojatno su prouzročili dronovi, objavila je policija Abu Dhabija u priopćenju. “Inicijalnim istragama pronađeni su dijelovi malih letjelica, vjerojatno dronova, na oba mjesta gdje su zabilježene eksplozije”, piše u policijskom priopćenju.

UAE su se umiješali u građanski rat u Jemenu 2015. kao dio Arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom. UAE je znatno smanjio sudjelovanje u borbi protiv Huti pokreta u 2019. Napadi na UAE od strane Huti pokreta nisu česti u odnosu na njihove napade na teritorij Saudijske Arabije. Osim toga, napadnut je glavni grad UAE, duboko unutar teritorija zbog čega je napad ovakvog tipa bilo teško predvidjeti.

Glasnogovornik vojske Huti rekao je da je skupina pokrenula vojnu operaciju “duboko u UAE”. Glavni pregovarač Huti pokreta, Mohammed Abdulsalam, koji je trenutno u posjetu Teheranu, upozorio je nedavno UAE zbog “petljanja u Jemenu”.

Napad dronom na UAE mijenja dinamiku rata i mogao bi pojačati regionalne napetosti dok Washington i Teheran rade na spašavanju nuklearnog sporazuma. Saudijska Arabija i Bahrein osudili su napad kao “kukavički i teroristički”. Iranski dužnosnici nisu odmah komentirali, ali je iranska novinska agencija Tasnim napad opisala kao “važnu operaciju”.





Komentari

komentar

You may also like