Napad Izraela na Gazu mogao bi biti “ratni zločin”: UN-ova povjerenica za ljudska prava

Michelle Bachelet, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, danas je izjavila kako bi se Izraelski napad na Gazu mogao opisati kao “ratni zločin”, prenosi AFP.

Obraćajući se na posebnom zasjedanju  UN-ovog Vijeća za ljudska prava, rekla je kako je zabrinuta zbog “visokog broja ubijenih i ozlijeđenih civila” u napadima na pojas Gaze.

“Ukoliko se utvrdi da je napad bio neselektivan i neproporcionalan te je ugrožavao civile i civilne objekte, takav napad je ono što nazivamo ratnim zločinom”

Također, kazala je kako “nije vidjela dokaze” da su zgrade srušene u Gazi bile utočište oružanim skupinama ili se koristile u vojne svrhe.”

Ipak, visoka povjerenica je osudila i napade od strane Hamasa, također kao napade koji nisu pravili razliku između vojnih i civilnih objekta te je rekla da kao takvi krše međunarodno pravo.

Da je ipak kritičnija prema Izraelskoj vojsci, može se suptilno pročitati iz izjave da je izraelski napad opisala kao potencijalni “ratni zločin”, a Hamasov kao “kršenje međunarodnog prava” te da su napadi Izraela “disproporcionalni”.





U napadima na pojas Gaze i druge teritorije Palestine, poginulo je sveukupno 254 Palestinaca, od čega 66 djece. ranjeno je više od 1900 Palestinaca.

U napadima na Izrael je poginulo 12 Izraelaca, od čega dijete i tinejdžer a ranjeno je njih 357.

 





Komentari

komentar

You may also like