Napad na američko veleposlanstvo u Bagdadu

Sjedinjene Američke Države ovog su mjeseca smanjile broj osoblja u svom veleposlanstvu u iračkom glavnom gradu Bagdadu uoči prve godišnjice atentata na iranskog generala Qassema Soleimanija u američkom zračnom napadu 3. siječnja u međunarodnoj zračnoj luci spomenute iračke prijestolnice. Američki dužnosnici svoju su odluku obrazložili zabrinutošću zbog moguće odmazde proiranskih paravojnih formacija u Iraku. Još u rujnu Washington upozorio iračku vladi da će zatvoriti svoje veleposlanstvo u Bagdadu ako ona ne poduzme odlučne mjere za zaustavljanje raketnih i drugih napada grupa koje podržavaju Iran.

Međutim, od te zaštite očito nema previše koristi, barem ako je suditi prema slijedećoj vijesti:

U nedjelju, 20. prosinca, u večernjim satima, na američko veleposlanstvo u utvrđenoj i dobro čuvanoj “zelenoj zoni” Bagdada ispaljene su najmanje tri rakete, uslijed čega je američka diplomatska misija aktivirala svoj obrambeni sustav. Iračka vlada okrivila za napad je okrivila “kriminalnu skupinu” i rekla da su rakete ispaljene iz kampa Al-Rashid u istočnom Bagdadu, kojim dominiraju šijiti. Kako danas piše medij The National (UAE), niti jedna organizacija još nije preuzela odgovornost za ovaj napad.

Rakete su pale u stambeni kompleks, a oštećene su zgrade i automobili parkirani u blizini. Nema vijesti o civilnim žrtvama.

U “zelenoj zoni”, najštićenijem i najsigurnijem dijelu Bagdada, nalaze se ključni uredi iračke vlade, kao i strana veleposlanstva. To je područje česta meta sunitskih i šijitskih militanata još od američke invazije na Irak 2003. godine koja je srušila režim Saddama Husseina .

Američki državni tajnik Mike Pompeo osudio je ovaj napad i za nj  optužio milicije koje podupire Iran. Osoblje američkog veleposlanstva nije ozlijeđeno, a Pompeo je kazao kako je poginuo najmanje jedan civil.





Jedan od iračkih šijitskih političkih čelnika i vjerskih vođa Muqtada al-Sadr, osudio je napad optuživši “milicije” da ugrožavaju civile “pod izlikom da se opiru” američkoj okupaciji. Pozvao je vladu da proglasi izvanredno stanje u Bagdadu i zaštiti civile i diplomatske misije. Također je pozvao američko veleposlanstvo da na napad ne odgovori “prinudnom akcijom”, već da to prepusti iračkoj vladi.

Komentari

komentar





You may also like