Napad na Iran mogao bi utjecati na pregovore s SAD-om u Beču

Napad na iranski nuklearni pogon Natanz, u nedjelju, 11. travnja, baca ozbiljnu sjenu na nastavak neizravnih razgovora između Sjedinjenih Država i Irana ovog utorka u Beču oko obnove međunarodnog sporazuma iz 2015. godine o iranskom nuklearnom programu – tzv. multilateralnog zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA). Ni Iran ni Sjedinjene Države ne kažu da će se ovaj incident ometati te pregovore, ali napad i uništavanje značajne količine objekata za obogaćivanje iranskog urana dodaju nesigurnost razgovorima, izvješćuje Associated Press (AP) u utorak, 13. travnja.

Iran je optužio Izrael za uništavanje važnog podzemnog objekta u Natanzu. U međuvremenu se Bidenova administracija o tom incidentu mlako oglasila, ne odobravajući ni osuđujući napad. Bijela kuća je rekla da Sjedinjene Države “nisu umiješane” u ovo i da “nemaju što dodati pretpostavkama o uzrocima” incidenta.

Izraelski dužnosnici ranije su izrazili zabrinutost zbog onoga za što se boje da bi mogao biti brzi povratak SAD-a nuklearnom sporazumu, a vijest o napadu pojavila se kad je američki ministar obrane Lloyd Austin posjetio Izrael.

Čelnik Pentagona i državni tajnik Anthony Blinken ovoga će tjedna stići u Bruxelles na razgovore s europskim i NATO saveznicima koji će se vjerojatno dotaknuti i Irana.

U međuvremenu je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izrazio zabrinutost da bi spomenuti napad mogao utjecati na pregovore.

“Sve što čujemo od Teherana nije pozitivan doprinos ovom cilju”, rekao je, aludirajući na oštre prijetnje Teherana koje idu u smjeru osvete Izraelu, ili, kako su to kazali pojedini iranski visoki dužnosnici – „cionističkom režimu“.





Teheran tvrdi da je postrojenje za centrifuge u Natanzu bilo podvrgnuto činu “nuklearnog terorizma”. “Cionisti se žele osvetiti našem napretku u (pitanju) ukidanja (američkih) sankcija (protiv Irana). Oni su javno izjavili da to neće dopustiti. Ali mi ćemo se osvetiti cionistima”, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

Umiješanost Izraela u ovaj incident na neki način potvrđuje i američki New York Times, koji, pozivajući se na visoke obavještajne izvore, piše u prošlu nedjelju kako je “nestanak struje očito uzrokovan namjerno planiranom eksplozijom“, a američki i izraelski obavještajni službenici “rekli su da je Izrael igrao ulogu u tome“.

Komentari

komentar





You may also like