Napadnut saudijski tanker u Crvenom moru

Prema navodima agencije AP, saudijski naftni tanker 27. travnja navodno je napadnut u Crvenom moru.

Prema priopćenju United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), koje su dio britanskih vojnih pomorskih snaga, njima je jasno da se dogodio pomorski incident u blizini lučkog grada Yanbu, na zapadnoj obali Saudijske Arabije”.

Trgovački brod za koji se sumnja da ga je oštetio vanjski izvor, je saudijski tanker Damman, koji je zadnji put viđen u Crvenom moru u blizini saudijske obale, južno od Yanbua.

Nekoliko tankera ostaje sidreno ili se ograničeno kreću tim područjem.

Prema riječima svjedoka, gusti crni dim dizao se u utorak nad lukom Yanbu nakon “incidenta” u Crvenom moru. Tvrtka za pomorsko osiguranje Neptune P2P Group priopćila je kako je na južnom ulazu u luku viđen visok oblak dima.

Iako se ne zna što je uzrok, ili tko stoji iza ovog ovog napada, treba podsjetiti kako posljednjih mjeseci jemenski šijitski pobunjenici huti, koji se u toj zemlji od ožujka 2015. g. bore protiv vojne intervencije koalicije arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom, često vrše zračne i raketne napade po objektima na tlu Saudijske Arabije – uključno (i prije svega) na one iz naftne infrastrukture. Također treba podsjetiti i na sve češće iransko-izraelske incidente na moru i međusobne napade na trgovačke brodove u Crvenom i Arapskom moru odnosno Perzijskom zaljevu (iako se oni službeno ne priznaju kao takvi).
Ali pričekajmo ipak službene rezultate istrage o ovom incidentu, kojeg Rijad još nije niti potvrdio.

 

Komentari

komentar

You may also like