Napadnuta francuska vojna baza u Maliju, poginuo francuski vojnik

Vojna baza Gao u sjevernom Maliju pogođena je granatama, javlja France 24. Gao, gdje se u Maliju nalazi glavna francuska vojna baza, poznat je i kao središte operacije Barkhane, koju Francuska provodi u regiji od 2013. godine. Kasnije je ured predsjednika Emmanuela Macrona u priopćenju rekao da je u napadu na vojni kamp poginuo francuski vojnik, brigadir Alexandre Martin iz 54. topničke pukovnije Hyeres. Riječ je o minobacačkom napadu prilikom kojeg je na bazu ispaljeno “na desetke” granata. Smrt vojnika “potvrđuje odlučnost Francuske da nastavi borbu protiv terorizma u regiji, zajedno sa svojim partnerima”, stoji u priopćenju iz Elizejske palače.

Talijansko Ministarstvo obrane priopćilo je da nitko od 20 talijanskih vojnika koji su bili na dužnosti u bazi nije ozlijeđen. Talijanski ministar obrane Lorenzo Guerini pomno prati situaciju. Više od 4000 francuskih snaga stacionirano je u regiji Sahel u zapadnoj Africi u sklopu antiterorističke operacije Barkhane, većina njih u Maliju. Francuska, koja je prije devet godina prva rasporedila trupe u toj zapadnoafričkoj zemlji za borbu protiv islamističkih militanata, troši oko 880 milijuna eura godišnje na misiju koja je do sada stajala života 53 francuska vojnika.

Francuska je počela smanjivati ​​svoju vojnu prisutnost u Maliju, nadajući se da će prepoloviti kontingent do ljeta 2023. te su zatražili su od svojih saveznika u EU da pruže veću potporu. Sada razmišljaju o ranijem povlačenju jer je stanje u zemlji sve napetije pod vojnom huntom koja vlada zemljom od državnog udara u kolovozu 2020. Francuska je ljuta zbog odbijanja hunte da organizira planirane izbore za dovođenje civilne vlade, što je potez koji je pokrenuo sankcije od strane ECOWAS bloka zapadnoafričkih zemalja. Pariz je također osudio navodno angažiranje skupine plaćenika “Wagner” iz Rusije od strane vlade u Maliju.

Komentari

komentar

You may also like