Napadnuta i treća zračna baza u Rusiji; Zapad tvrdi da ti napadi imaju “psihološki učinak”

Još jedna ruska zračna baza napadnuta je dronovima, tvrde lokalni dužnosnici danas, ovaj put u regiji Kursk na granici s Ukrajinom. Napadnuta baza se nalazi oko 80 kn od granice. U ponedjeljak su dva ruska vojna aerodroma napadnuta bespilotnim letjelicama, jedan u južnoj regiji Saratov, drugi u središnjem ruskom gradu Rjazanj blizu Moskve i stotinama kilometara od granice s Ukrajinom, prenosi dpa.

Požar koji je izbio nakon napada na bazu u regiji Kursk još nije pod kontrolom, rekao je regionalni guverner Roman Starovojt na Telegramu. Nastava u dvije škole u tom području prekinuta je zbog požara, rekao je. Prema lokalnim medijima, vojni objekt u regiji Baza također je napadnut dronovima u utorak. Videosnimke iz industrijskog grada Kurska pokazale su veliki požar na području zračne luke koja se koristi isključivo za vojne letove.

Napadi bespilotnim letjelicama na ruske vojne zračne baze dolaze u trenutku kada Kremlj provodi kampanju uništavanja ukrajinske civilne infrastrukture, uključujući energetsku i prometnu infrastrukturu. Rusija je u utorak ponovila svoje stajalište da su napadi bili vojno opravdani i da njima onemogućavaju ukrajinsku vojnu logistiku. Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da se radi o “masovnim udarima visokopreciznim oružjem dugog dometa protiv sustava vojnog zapovjedništva, postrojenja za naoružanje i objekata povezanih s njima kako bi se slomio vojni potencijal Ukrajine”.

Napadi na aerodrome duboko unutar Rusije zadat će snažan psihološki udarac, rekli su danas za Reuters visoki zapadni dužnosnici, rekavši da to znači da će Moskva morati mnogo pažljivije razmisliti o tome kako svoje dalekometne bombardere održati sigurnima

Zračna baza Engels u blizini grada Saratova je 600 km udaljena od najbližeg ukrajinskog teritorija, te još dva aerodroma pogođena su u posljednja dva dana napadima dronovima. Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade, ali ih je slavila, a Rusija je uzvratila “masovnim udarom na ukrajinski vojni sustav kontrole”.

Visoki zapadni dužnosnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekli su da su napad bili najdalekosežniji unutar teritorija Rusije od početka rata. “Ako iza napad zaista stoji ukrajinska vojska to doista pokazuje da mogu djelovati unutar Rusije po volji, a to će duboko zabrinuti Ruse”, rekao je jedan dužnosnik i dodao: “Mislim da je to veliki psihološki udarac za njihov narod”. Dužnosnici su rekli da su uvjereni da Rusija drži svoje strateške bombardere dugog dometa u bazi Engels, ali da će sada morati razmisliti o njihovom premještanju. “To bi moglo imati učinak slanja tih bombardera na više raspršenih mjesta”, rekao je dužnosnik.





Komentari

komentar

You may also like