Napetost na granici Srbije i Kosova: Vučić saziva Vijeće za nacionalnu sigurnost

U noći 21. rujna deset oklopnih transportera srpske vojske dovezlo se do graničnog prijelaza Jarinje, između Srbije i Kosova.

Pogoršanje sigurnosnog stanja i političke napetosti na relaciji Beograd-Priština izazvano je, kako navode srpski mediji, odlukom kosovske vlade o uvođenju novih pravila oko ulaska na kosovski teritorij, prema kojima vlasnici automobila koji iz Srbije ulaze na Kosovo sada moraju promijeniti svoje registarske tablice u privremene kosovske. Ove mjere izazvale su prosvjede kosovskih Srba sa sjevera te zemlje koji su blokirali taj granični prijelaz, tražeći ukidanje novih pravila.

Kosovske specijalne postrojbe ROSU sada dežuraju u blizini Jarinja i drugih graničnih prijelaza, dok je jučer kosovska policija uporabila suzavac protiv srpskih prosvjednika koji su gradili barikade.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je kako su postupci kosovskih vlasti još jedno kršenje Briselskog sporazuma i optužio međunarodnu zajednicu za licemjerje.

“Naše strpljenje ima granice. Krajnje je vrijeme da se izjasnimo je li Briselski sporazum na snazi ​​ili ne. Ili ćete to izvesti, ili nas prestanite zavaravati. Sazivamo Vijeće za nacionalnu sigurnost i dogovaramo sastanak s predstavnicima država Quinta (SAD, UK, Francuska, Njemačka, Italija). Predložit ćemo niz mjera koje, nadam se, nećemo morati primijeniti”, izjavio je Vučić.

Međutim, iz kosovskog kuta gledano stvari su ipak potpuno drukčije nego što tvrdi Vučić. Tako je kosovski premijer Albin Kurti izjavio da oduzimanje srpskih tablica pri ulasku na Kosovo nije bila želja Prištine, već je to nametnuto „s druge strane“ (iz Srbije), navodi prištinski medij Koha.





O čemu se pri tom radi? Kurti je, naime, izjavio kako će, sve dok građani Kosova plaćaju za tablice kada uđu u Srbiju, na snazi biti obveza da sva vozila imaju oznaku ‘RKS’. Dodao je i da je kosovska policija u ponedjeljak poduzela nužne akcije i zaplijenila sve nevažeće tablice na graničnim prijelazima i da je 15. rujna istekao sporazum o tablicama, postignut u okviru Briselskog sporazuma, i naveo da je od tada prestalo izdavanje tablica s oznakom KS.

“Očekujem da će svi građani ispravno razumjeti, danas počinje primjena sporazuma koji je Srbija dogovorila s Europskom unijom. Registarske tablice nisu naša želja, već to nameće druga strana”, kazao je Kurti.

Zbog nove velike napetosti u srpsko-kosovskim odnosima reagirala je i EU. Tako je glasnogovornik Europske komisije Peter Stano pozvao Beograd i Prištinu da odmah smanje tenzije i da se suzdrže od jednostranih poteza. Naglasio je kako je kako je sloboda kretanja jedan od temelja EU i da se od Beograda i Prištine očekuje promoviranje te slobode u regiji.





 

Komentari

komentar

You may also like