Napetosti između Londona i Pariza zbog rekordnog vala migracije preko La Manchea

Više od 12 tisuća migranata ušlo je ilegalnu u UK iz Francuske preko kanala La Manche ove godine. Zadnjih dana stanje je naročito zabrinjavajuće. U utorak je zabilježen rekordan broj ovih nesretnih ljudi koji su pokušali brodovima i čamcima ući u UK, njih čak tisuću u jednom danu, prenosi Sky News.

Zbog sve većeg vala migracije, odnosi između UK i Francuske su sve napetiji. Naime, London je najavio mogućnost uskraćivanja 54,2 milijuna funti koje se obvezala platiti Francuskoj za pomoć u rješavanju migrantske krize. Naime, granična policija Francuske i njihova obalna straža obvezala se sprečavati što je više moguće ilegalne migracije za Veliku Britaniju i zaustavljati brodove i prije nego se otisnu na put koji zna biti opasan i fatalan. Također, policija i obalna straže ove dvije države obvezale su se surađivati i komunicirati u vezi krize. Zauzvrat, London šalje novac Parizu. Barem je tako bilo do sada.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin oštro je odgovorio na ideju UK o uskraćivanju novčane pomoći. “Prijateljstvo između naše dvije zemlje zaslužuje bolje od poteza koji narušavaju suradnju između naših službi”. Također, kazao je kako “Francuska neće prihvatiti nikakvu praksu protivnu pomorskom pravu, niti bilo kakvu financijsku ucjenu”, prenosi The Guardian.

Ministrica unutarnjih poslova UK Priti Patel najavila je praksu odbijanja i vraćanja plovila koje stignu do obale UK. Ovakva odluka je podigla na noge aktiviste za ljudska prava unutar UK, ali i negodovanja Pariza. Naime, prema međunarodnom pomorskom pravu, država je dužna prihvatiti plovila koja su u opasnosti od nesreće. Ipak, iz Londona tvrde da će vraćati samo plovila i posadu za koje procjene da mogu sigurno ploviti natrag. Patel je kazala kako neće točne kriterije iznositi u medije kako krijumčari ne bi iskoristiti to znanje, prenosi Politico. Tko i kako će procjenjivati koja plovila i koji migranti su spremni na opasni put natrag, teško je odgovoriti.

Francuski ministar Darmanin je kazao kako bi zaštita ljudskog života trebala biti na prvom mjestu i kako se nada da će UK otvoriti transparentniji dijalog s EU po ovom pitanju.

Komentari

komentar





You may also like