Napušteni od Francuza: Mali objasnio zašto je zatražio rusku vojnu pomoć

Jučer smo objavili kako je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, na sastanku s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u New Yorku zaprijetio Rusiji „ozbiljnim posljedicama“ ako ruska privatna vojna tvrtka Wagner bude raspoređena u sjeverozapadnu afričku državu Mali, bivšu francusku koloniju i sadašnju, kako navodi francusko MVP, zonu od nacionalnog interesa Francuske (pogledaj ovdje).

Pojašnjenje nastalog stanja dao je premijer Malija Shogel Kokalla Maiga u svom govoru na zasjedanju Glavne skupštine UN-a, gdje je kazao kako se njegova zemlja osjeća napuštenom od strane Francuske, pa vlada te zemlje traži drugu vojnu pomoć i s tim se ciljem obratila ruskoj privatnoj vojnoj tvrtki (PMC).

“Situacija koja je nastala kao rezultat završetka (francuske) operacije Barkhane pokazala je da smo napušteni usred leta. To nas tjera da razmotrimo druga sredstva za bolje osiguravanje sigurnosti sami ili s drugim partnerima”, izjavio je premijer Malija.

Prethodno je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio završetak spomenute francuske vojne operacije u afričkoj regiji Sahel, naglasivši kako će protuterorističke zadaće u regiji izvršavati međunarodne snage.

Tijekom konferencije za medije u New Yorku, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako se vlada Malija obratila ruskim PMC-ima za pomoć u borbi protiv terorista, budući da je Francuska odlučila značajno smanjiti svoj vojni kontingent.

Ruski ministar je napomenuo kako je francuska vojska “zakazala, a teroristi tamo i dalje vode predstavu”.
Prethodno je čelnik europske diplomacije Josep Borrell obavijestio Lavrova i njegovog Malijskog kolegu da će raspoređivanje ruskog PMC Wagner u Maliju postati “crvena linija” za EU i da će imati “posljedice po suradnju”.

Kao odgovor na te riječi, Lavrov je izjavio kako ruska vlada nema nikakve veze s bilo kakvim dogovorom između PMC-a i Malija.

Francuska upozorila Rusiju na „ozbiljne posljedice“ ako „Wagner“ dođe u Mali

 

Komentari

komentar
You may also like