Naša dopisnica iz Pariza: Macron, umjesto odgovora na životno važna pitanja, nudi riješenje za „spas svijeta“ od klimatskih promjena

Bunt nezadovoljnih francuskih građana nije završio subotnjom kulminacijom nasilnih prosvjeda u glavnom gradu Parizu.

Jutros je u francuskim regijama održana nova mobilizacija „Žutih prsluka“, uz izraženu potporu građana njihovom pokretu, koja je dosegnula do sada neviđenih 80% svih ispitanika (info: BFM TV). Vozači automobila aktiviste veselo pozdravljaju sirenama, poglavito na onim točkama na kojima ovi blokiraju naplatu cestarina.

Nakon desetodnevnih nemira predsjednik Francuske Emanuel Macron prosvjednicima se danas i direktno obratio, najavivši kako ne odustaje od energetske tranzicije zemlje posredstvom jednakomjernog poreznog opterećenja svih kućanstava. A sve to dok „Prsluci“ već i danas nemaju sredstava za osiguranje gole egzistencije, a kamo li za izolaciju svojih domova, eko sustav za grijanje, zamjenu starih s novim eko automobilima, a najmanje za plaćanje dodatnih eko kazni-taksi  (npr. na gorivo) kako bi se osigurala sredstva za energetsku tranziciju zemlje tj. prijelaz s fosilne na obnovljivu energiju. „Prsluci“ govore kako su već trideset godina predmet  pauperizacije – osiromašenja, dok Macron inzistira na klimatskom zatopljenju i spašavanju svijeta kojim, eto, trebaju upravljati europljani.

Zbog svega ovog medijski komentatori i analitičari smatraju kako su male šanse da dijalog između vlasti i prosvjednika «iziđe iz slijepe ulice».

Dakle, danas u 10:51 sati Macron se i konačno obratio naciji suhim, tehničkim govorom, kojim se osobno predstavio kao poznavatelj, glasnogovornik  i zaštitnik svjetskog političko-ekonomskog lobija za koji je energetska tranzicija business XXI. stoljeća. Govor je, uistinu, mogao biti vrlo interesantan svjetskim «progresivnim» elitama, ukoliko su ga slušale, dok je francuska nacija tražila konkretne odgovore za svoje svakodnevne probleme. Na nacionalnu problematiku Macron je odgovorio globalnim «krajem svijeta», kojeg bi Francuzi mogli spriječiti kroz, primjerice, kupnju novih eko vozila. Kako? Automobilska industrija i banke trebale bi najsiromašnijima pomoći da se dokopaju čistih novih automobila. Socijalnu koheziju Macron misli postići boljom pedagogijom i priključenjem glasnogovornika revoltiranog djela nacije – „Žutih prsluka“  konzultacijama oko implementacije energetske tranzicije u sve francuske teritorijalne jedinice, a koje su već u tijeku.

Macron je poslao jasnu poruku kako on sa zacrtanog tranzicijskog puta ne skreće. Čuo je što mu revoltirani Francuzi govore, ali ih uvjerava kako će i oni osjetiti pozitivne efekte toga puta, ali 2022. ili 2025.





Što o tome misle „Prsluci“? Oni jednostavno smatraju kako njihov predsjednik ne razumije ili ne želi razumijeti da preživjeti «kraj svijeta» nije ništa u odnosu na preživljavanje kraja mjeseca – 12 puta godišnje.

 





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like