NASA: Kina je „izuzetno energičan suparnik“ SAD-u u svemiru

Utrka u osvajanju svemirskih prostora još je od sredine prošlog stoljeća bila svojevrsni znak prestiža globalnih velesila. Tada se još radilo isključivo o SAD-u i SSSR-u, a li u XX. stoljeću pojavio se i novi snažni igrač u tom skupom području znanstveno-istraživačkog rada: Kina.

Ambicije Pekinga u razvoju svemirskog programa javno su obznanjene i svima dobro poznate, a cilj im je još u ovom desetljeću pozicionirati zemlju u globalnog lidera i u toj sferi. Peking ulaže golema financijska sredstva u nove tehnologije i u tome je jednostavno nezaustavljiv. O tome svjedoči i slijedeća vijest stigla s druge strane Atlantika.

Kina je izuzetno energičan suparnik za Sjedinjene Države u istraživanju svemira, uključujući Mjesec i Mars, a Washington bi trebao pojačati svoje napore da održi korak u ovoj utrci. To je, jučer, na saslušanju u Zastupničkom domu američkog Kongresa izjavio direktor američke Nacionalne agencije za svemirska istraživanja (NASA) Bill Nelson.

On je kongresmenima pokazao sliku koju je kineska svemirska sonda Tianwen 1 nedavno poslala s površine Marsa (o tome smo pisali na našem portalu, vidi poveznicu ispod teksta).

 “Tu smo (na Marsu) od sredine 1970.-ih, ali oni su (Kinezi) pokazali kako posjeduju tehnologiju za putovanje milijunima i milijunima kilometara, za  uspješno slijetanje i prijenos (slika) natrag na Zemlju”, izjavio je čelnik NASA-e.
Nelson je, također, kao primjer naveo Mjesec, napominjući da se NR Kina priprema poslati tri velika rovera na Južni pol prirodnog Zemljinog satelita, dok bi “mnogo manji slijetajući modul” Sjedinjenih Država trebao “ići na Južni pol (Mjeseca) za nekoliko godina “.

 „Ovo bi nam trebalo govoriti o potrebi da se prijeđemo na posao i pojačamo naš program slijetanja (na Mjesec). Uz to, prema njegovim riječima, Peking uskoro namjerava spustiti čovjeka na Mjesec”, kazao je Nelson.

“Odjednom shvaćamo kako nismo gospodari svega ovoga. I oni su vrlo energičan suparnik” – izjavio je šef NASA-e.

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) objavila je u srijedu kratke video isječke i fotografije slijetanja svemirske sonde Tianwen 1 na površinu Marsa.

Automatska međuplanetarna stanica “Tianwen-1” 15. svibnja uspješno je sletjela na površinu Marsa. Rover, koji je njegov dio, a koji je dobio ime “Chzhuzhong”, uskoro će se baviti proučavanjem tla, ionosfere i klime „Crvenog planeta“. Razdoblje njegovog rada bit će 92 zemaljska dana.

Smo nešto ranije svjetski su mediji tjednima gromoglasno nazdravljali uspjehu SAD-a u spuštanju svog rovera na tlo Marsa. Radost, u smislu da su u tome usamljeni, u SAD-u je očito bila kratkoga vijeka. Međutim, to također treba naglasiti, kineski uspjeh ostao je medijski gotovo prigušen ili samo hladno primljen kao nešto posve normalno i uobičajeno a nikako nije tako. Radi se o golemom uspjehu, što priznaje i sama NASA. Međutim, mediji su, očito, srozani na dno dna, sa sve mizernijim ugledom u javnosti (čast izuzecima), podložni više nego ikada ranije utjecaju visoke politike.

Iz ovog primjera najbolje vidimo svu tragediju ljudskog roda i načina na koji su posloženi međuljudski i međudržavni odnosi. Logično bi bilo postaviti retoričko pitanje: što bi sve bilo, ne samo u sferi osvajanja svemira, da umjesto mržnje i „podmetanja nogu“ jednih drugima u ime tzv. nacionalnih interesa, sve države svijeta međusobno surađuju na dobrobit čitavog čovječanstva? Znanstvenici svih država svijeta takvoj suradnji teže i održavaju je koliko je god to moguće i u ova složena geopolitička vremena, dok državne politike i oni koji ih vode imaju svoje partikularne, sebične interese.
Kineska svemirska letjelica sletjela na Mars

 

Komentari

komentar

You may also like