NASA najavila misije na Veneru

Iz NASA-e su jučer najavili dvije misije na planet Veneru od 2028. do 2030., prenosi Reuters.

Misije će imati za zadatak shvatiti zašto je Venera toliko drugačija od Zemlje iako su susjedni planeti (putanja Venere je najbliža Zemljinoj). Time bi se mogao bolje shvatiti i razvoj atmosfere i geologije na Zemlji.

Planirane misije su: DAVINCI+ i VERITAS. Prva će mjeriti gustu i vruću atmosferu Venere, a u sklopu nje bi se na Veneru trebala spustiti letjelica koja će imati kratko vremena za prve potencijalne fotografije i mjerenja atmosfere. Naime, ako uopće sleti na površinu, što je velik izazov, letjelica ima 20 minuta vremena prije nego se pregrije na zraku koji ima 470 C i ponaša se kao tekućina.

Atmosfera Venere je toliko vruća jer se pretpostavlja da je došlo do snažnog efekta stakleničkih plinova. Jedna od hipoteza jest da je Venera nekada imala mora i oceane. Prvi geološki nalazi govore o tome da Venera i danas ima nešto slično tektonskim pločama na Zemlji, a na Veneri postoje i planinska područja. Shvaćanje kako, kada i zašto je došlo do tako snažnog efekta stakleničkih plinova, pomoglo bi nam shvatiti klimatske promjene na Zemlji.

VERITAS misije neće ulaziti u atmosferu Venere već se iz orbite proučavati geologiju Venere i mapirati ovaj planet kojeg vidimo sa Zemlje i nazivamo zvijezdom Danicom.

 





Komentari

komentar

You may also like