Naši brodovi “neće se povući ni centimetra”- poručio je Kini predsjednik Filipina

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte polako, ali sigurno zaoštrava nekad prijateljski odnos s Kinom.

Već smo pisali o morskim napetostima između Kine i Filipina u Južnom kineskom moru (Zapadno filipinsko more ako pitate Filipince).

Najnoviji spor je oko dva filipinska broda u području oko Kalayaan otoka i grebena Mischief. Nakon diplomatske prosvjedne note iz Pekinga, Duterte je u svom osebujnom stilu odgovorio: “Naša dva broda neće se povući ni centimetra”, piše ABS-CBN. Poručio je Kinezima: “Ubijte me ako me hoćete ubiti, ja ću biti ovdje. Tu naše prijateljstvo završava.”

Inače, Duterte je poznat po nizu kontroverznih izjava, ali i poteza. Navest ćemo jedan primjer. Dutertea se kritizira zbog izvansudskog streljanja stotina dilera drogom. Kritičari kažu da su ubijeni i obični konzumenti i sitni ovisnici. Nakon što ga je američki predsjednik Obama optužio za takve postupke, Duterte je za Obamu rekao da je “ku*vin sin” i da “može ići u pakao”.

Ipak, vidjet ćemo hoće li primijeniti svoju drugu izjavu: “Nekada stvarno moram zatvoriti usta”, kada je u pitanju odnos sa susjednom Kinom koja ima velik ekonomski i kulturni utjecaj nad Manilom.

Komentari

komentar





You may also like