Nasilje i protesti u Švedskoj nakon paljenja Kurana

Tri osobe u švedskom gradu Norrkopingu trebale su liječničku pomoć nakon što su pogođene policijskim mecima tijekom sukoba policije i prosvjednika. Do prosvjeda i protuprosvjeda je došlo nakon spaljivanja Kurana i taj čin je rezultirao neredima u nekoliko švedskih gradova tijekom uskršnjeg vikenda, prenosi Reuters.

Nasilje je počelo u četvrtak nakon demonstracija koje je organizirao Rasmus Paludan, čelnik danske krajnje desničarske stranke Hard Line. Paludan, koji je imao dozvolu za niz demonstracija diljem Švedske tijekom uskršnjeg vikenda, tom je prilikom spalio svetu knjigu islama, Kurana. Paludan je u pratnji policije došao na javnu površinu u naselje gdje žive muslimani, a potom je upaljačem zapalio Kuran. Grupa  od oko 200 mještana okupila se na trgu i reagirala na taj incident, tražeći intervenciju policije. Nakon što je policija odbila intervenirati, došlo je do nereda. Stotinjak mlađih ljudi bacalo je kamenje, palilo automobile, gume i kante za smeće u Landskroni, a također su postavili barikadu koja je ometala promet, izvijestila je švedska policija. U sukobima je ozlijeđeno više policajaca, a nekoliko desetaka vozila je zapaljeno. Prosvjedi su zahvatili jug Švedske, a čini se da su se danas smirili.

Sveukupno je uhićeno 40 ljudi, piše BBC. Paljenje Kurana je osudila Saudijska Arabija koja je incident nazvala “namjernim napadom na sveti Kuran od strane ekstremista u Švedskoj te provokacijom i huškanjem protiv muslimana”. Iran i Iran su uputili diplomatsku prosvjednu notu švedskom ambasadoru.

Na nekim mjestima su i protuprosvjednici su napali policiju uoči planiranih demonstracija desničarskih ekstremista. Premijerka Magdalena Andersson osudila je nasilje kod obje strane. “Čini se da su tri osobe pogođene gumenim metcima i sada su zbrinute u bolnici. Sva trojica ozlijeđenih uhićena su pod sumnjom da su počinili zločin”, objavila je policija u internetskom priopćenju, dodajući da nijedna od ozljeda nije opasna po život. Policija je priopćila da je situacija u Norrkopingu u nedjelju navečer i u ponedjeljak ujutro bila mirna. 

Komentari

komentar





You may also like