Nastavak krize u Armeniji: Predsjednik odbio Pašinjanov prijedlog za šefa vojske

Armenski predsjednik Armen Sarkisjan stopirao je važno Pašinjanove imenovanje, što je još jedan u nizu događaja u sklopu političke krize u Armeniji, nakon poraza od Azerbajdžana u ratu za Nagorno Karabah.

Podsjetimo, Pašinjan je otpustio načelnika glavnog stožera armenske vojske Onika Gasparjana, i nekoliko drugih generala, koji su pismom zahtijevali njegovu ostavku.

Pašinjanova predloženika za mjesto načelnika glavnog stožera armenske vojske Artaka Davtiana, Sarkisjan je odbio potvrditi, piše RFE.

Sarkisjan je prvotno odbio potvrditi i otpuštanje Gasparjana, ali je u četvrtak njegov ured objavio kako je Gasparjan otpušten, pošto nije formalno uložio prigovor Ustavnom sudu.

Armenski predsjednik pokušava biti medijator između opozicije, koja često prosvjeduje, od vojnog poraza u studenom, zahtijevajući Pašinjanovu ostavku.

Podsjetimo, Armenija, Azerbajdžan i Rusija potpisali su mirovni sporazum 10. studenog kojim je zaustavljen armensko-azerbajdžanski rat. Azerbajdžan je stekao kontrolu nad velikim dijelom teritorija kojim je nekoć upravljala nepriznata Republika Nagorno Karabah.
Jedina poveznica Nagorno Karabaha i Armenije ostao je nekoliko kilometara širok koridor Lachin, koji će najmanje idućih pet godina čuvati dvije tisuće ruskih vojnika.

Oporba tvrdi da je za poraz odgovoran primarno Pašinjan jer nije adekvatno pripremio vojsku za rat, a optužuju ga i da je “izdajica” zbog potpisivanja primirja, pošto je više teritorija predano Azerbajdžanu mirnim, nego ratnim putem. Pašinjan pak tvrdi da je cijela Republika Nagorno Karabah bila pred kolapsom.

Komentari

komentar

You may also like